Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Ново разследване със заподозрян за предателството на Ане Франк

Вероятно е била издадена от друг евреин, спасил се от концентрационен лагер

Дневникът на Ане Франк и до днес остава един то най-разтърсващите разкази за Холокоста. Снимка: Музей „Ане Франк“ - Ново разследване със заподозрян за предателството на Ане Франк

Дневникът на Ане Франк и до днес остава един то най-разтърсващите разкази за Холокоста. Снимка: Музей „Ане Франк“

Евреин от Амстердам вероятно е предал Ане Франк и семейството ѝ на нацистките власти, предполага ново разследване. Момичето умира в концентрационен лагер, когато е само на 15, след като прекарва две години в укритие, отбелязва Би Би Си.

Основният заподозрян е Арнолд ван ден Берг от Амстердам, който предал семейство Франк, за да спаси собствените си близки. В разследването участват бившият агент от ФБР Винс Панкок, историци и други експерти. Те прекарват шест години в опит да сложат край на неразрешения случай и използват компютърни алгоритми за търсенето на връзки между десетки фигури, замесени в събитията от Втората световна война – процес, който би отнел на хората хиляди часове.

Ван ден Берг е бил член на Еврейския съвет в Амстердам – организация, натоварена с отговорността да въведе нацистките политики в еврейските общности. През 1943 г. е разпусната, а членовете ѝ – пратени в лагери. Разследващите обръщат внимание на факта, че Ван ден Берг не попада в лагер и продължава живота си в Амстердам постарому. Теорията им съвпада с предположението на предишни разследващи, че член на Съвета е работел в полза на нацистите.

Малко вероятно е друг член на Съвета да е бил предателят, отбелязва Панкок, бивш агент от ФБР. Ото Франк, бащата на Ане, най-вероятно също е знаел името на Ван ден Берг. Това се доказва от анонимна бележка, адресирана до Ото, в която се казва, че той е предателят на семейство Франк.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах