Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Ново заглавие за „Десет малки негърчета”* в новото му френско издание

Правнукът на Агата Кристи припомня, че в англоезичния свят името на книгата е сменено преди трийсетина години

Кадър от минисериала „And Then There Were None“ на Би Би Си по книгата от 2015 г., с който е
отбелязана 125-годишнината от рождението на Агата Кристи. Снимка: IMDb - Ново заглавие за „Десет малки негърчета”* в новото му френско издание

Кадър от минисериала „And Then There Were None“ на Би Би Си по книгата от 2015 г., с който е отбелязана 125-годишнината от рождението на Агата Кристи. Снимка: IMDb

Криминалният роман на Агата Кристи „Десет малки негърчета” вече ще се казва „Те бяха десет” във Франция, стана ясно от съобщение на издателство „Livre de Poche“. Освен това в цялата книга думата с „н” ще бъде заменена с „войник”, а островът, на който се развива действието, вече ще се нарича Войнишкият остров.

Джеймс Причард, правнук на знаменитата английска писателка, напълно оправдава решението на френското издателство. Радио Ер Те Ел цитира думите му, че не би желал никой да се чувства шокиран от заглавието на книгата, издадена за пръв път през 1939 г.

„Тогава езикът е бил различен и са се използвали думи, които днес са забравени”, казва Причард.

Правнукът на Агата Кристи добавя, че оригиналното заглавие на британското издание никога не е използвано в САЩ, а във Великобритания е променено още през 80-те години. В англоговорящите страни книгата от почти 30 години е известна като „And Then There Were None“ (И никой не остана).

Според Причард, Агата Кристи е искала преди всичко да осигури развлечение на читателите си, а не да обиди някого, и днес това може да бъде оправено, без да се нарушава целостта на повествованието.

В книгата героите се срещат в къща на остров, където във всяка стая има част от детско стихче, а на масата в трапезарията стоят 10 порцеланови фигурки на чернокожи, които изчезват постепенно със смъртта на всеки гост.


* На български книгата на Агата Кристи е издадена последно през 2018 г. от издателство „Ера“ със заглавие „Десет малки негърчета“ – бел. ред.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС