Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Новогодишният концерт с нов диригент (видео)

Фестивалният оркестър - начело с венецуелец на 1 януари

Хосе Луис Гомес спечели Първа награда на Международния конкурс за диригенти на името на Сър Джордж Шолти през 2010 г. във Франкфурт. Снимка:: Matthieu Gauchet - Новогодишният концерт с нов диригент (видео)

Хосе Луис Гомес спечели Първа награда на Международния конкурс за диригенти на името на Сър Джордж Шолти през 2010 г. във Франкфурт. Снимка:: Matthieu Gauchet

Новата година започва с нов диригент за Фестивалния оркестър на НДК – Хосе Луис Гомес. Той е цигулар, поел преди 5 години по пътя на диригентското изкуство. Гомес разчупи дългогодишната серия на Емил Табаков на Новогодишния концерт на 1 януари в зала 1 на НДК.

Роден преди 37 години във Венецуела, испанският диригент Хосе Луис Гомес влезе във фокуса на международното внимание, когато спечели Първа награда на Международния конкурс за диригенти на името на Сър Джордж Шолти през 2010 г. във Франкфурт – с единодушно решение на журито. Гомес постига това само след 6-месечна подготовка на пулта. Веднага след приза той получава покана за асистент диригент в Радио-симфоничния оркестър на Франкфурт – позиция, създадена специално за него. Според специалисти, Гомес е очакван от знаменита кариера на световната сцена.

Гостът ще дирижира у нас концерта „Духът на Испания“, продуциран от НДК. Спектакълът е кулминацията на Новогодишния музикален фестивал. Солисти ще бъдат италианката Федерика Ломбарди (сопрано) и Веско Ешкенази (цигулка). Ешкенази – концерт-майстор на Концертгебау-Амстердам, е художествен директор на Новогодишния фестивал, чието начало е поставено преди 28 г. от диригента Емил Чакъров.

Програмата на концерта включва испански композитори, но и такива, които са вдъхновени от Испания: откъси из сарсуели на Руперто Чапи, Пабло Луна, Болеро из операта „Сицилиански вечерни” на Джузепе Верди, „Испански танц” от Мануел де Файя и Нavanaise от Камий Сен-Санс, откъси от сюитата „Кармен” на Жорж Бизе, „Испания” от Емануел Шабрие, „Испанско капричио” от Николай Римски-Корсаков и др.

„Този концерт не само е първото значимо културно събитие в страната за 2016 г., а и е завършек на една изключителна работа, чийто акценти бяха концертите на Александрина Пендачанска, Орлин Анастасов, Четирите рояла и цялата великолепна съпътстваща програма, която дължим на Продуцентския център на НДК, но и на един човек, без когото това нямаше да е възможно – Веско Ешкенази. Независимо от огромната му заетост като творец, той отдели време и енергия на този фестивал. Искам да му благодаря, защото това е начинът да правим култура – хората и ярките имена, които са част от нея, заедно с професионален мениджмънт, показаха как трябва да функционира подобна институция”, посочва директорът на НДК Мирослав Боршош.

Вижте видео от репетицията на Хосе Луис Гомес с Фестивалния оркестър:

Новогодишен музикален фестивал в НДК, зала 1Първа репетиция за Празничен Новогодишен концерт „Духът на Испания“Емануел Шабрие – „Испания“ рапсодия за оркестърОбновен състав на Фестивален симфоничен оркестър и увличащ темперамент на младия диригент Хосе Луис Гомес!

Публикувахте от Juliana Karaatanasova в 29 декември 2015 г.

„Духът на Испания“, зала 1 на НДК, 18,30 ч.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg