POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Новооткрит Леонардо?

Рисунка на ренесансов майстор постъпва за експертиза в аукционна къща. Донесена е в папка от пенсиониран лекар

Новооткритата скица на Леонардо да Винчи изобразява свети Себастиан, пронизан от стрели, 17,6 х 12,5 см. - Новооткрит Леонардо?

Новооткритата скица на Леонардо да Винчи изобразява свети Себастиан, пронизан от стрели, 17,6 х 12,5 см.

Това е мечтата на аукционерите. От улицата влиза човек с папка рисунки между тях лежи неизвестно досега произведение от Леонардо.

Точно това се случва с Таде Прат, експерт по старите майстори в аукционна къща „Тажан”, Париж, която в понеделник, 12 декември, обяви, че притежава рисунка, излязла под ръката на Да Винчи – поне според музея „Метрополитън”. Стойността й е 15 млн. евро или близо 30 млн. лв., пише Скот Ребърн в „Ню Йорк Таймс“.

Нарисуван е свети Себастиан, пронизан от стрели, 17,6 х 12,5 см. И вече е поставена в красива, позлатена италианска рамка от Ренесанса.

През март тази година г-н Прат се среща с възрастен лекар, който носи 14 рисунки за оценка. Произведенията са били от частната колекция на родителите на вече оттеглилия се от активна практика мъж. Името и адресът на собственика на рисунките са професионална тайна на аукционната къща. Г-н Прат веднага забелязва енергично нахвърляната мастилена скица на свети Себастиан, привързан към дърво.

„Предположих, че става дума за интересна рисунка от ХVІ в., над чийто произход ще се наложи да си поблъскам главата”, разказва изкуствоведът.

Прат търси мнението и на Патрик де Байзер, независим търговец на изкуство и консултант по класическо европейско изкуство. Де Байзер обръща внимание, че рисунката е създадена от художник, работещ с лявата си ръка (Леонардо е бил левичар). Той открива и два по-малки етюда на гърба на рисунката. Към двете изображения на разпространението на светлината на свещ има бележки, написани старателно с лява ръка на староиталиански.

Двамата специалисти отначало не смеят да се надяват, че са попаднали на работа на Леонардо и търсят трето мнение – от Кармен Бамбах, кураторка на италианските и испанските автори в „Метрополитън”. Тя е организирала изложбата с рисунки на Леонардо от 2003 г., включваща експонати от галерии в Хамбург и Бейон, сред които са осем етюда на свети Себастиан, споменати и в книжата на ренесансовия гений.

Д-р Бамбах също изпитва силно вълнение, разглеждайки предоставената й рисунка. Тя следва плътно хамбургския „Свети Себастиан”, който също включва оптически упражнения откъм задната си страна. Почеркът е еднакъв с други известни екземпляри от особения шрифт на Леонардо.

„Няма място за съмнение”, твърди д-р Бамбах, макар че рисунката няма ясна история на последователни притежатели от Леонардо до днес.

Но случаят е приключен. Това е вълнуващо откритие.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg