Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Новооткрит Леонардо?

Рисунка на ренесансов майстор постъпва за експертиза в аукционна къща. Донесена е в папка от пенсиониран лекар

Новооткритата скица на Леонардо да Винчи изобразява свети Себастиан, пронизан от стрели, 17,6 х 12,5 см. - Новооткрит Леонардо?

Новооткритата скица на Леонардо да Винчи изобразява свети Себастиан, пронизан от стрели, 17,6 х 12,5 см.

Това е мечтата на аукционерите. От улицата влиза човек с папка рисунки между тях лежи неизвестно досега произведение от Леонардо.

Точно това се случва с Таде Прат, експерт по старите майстори в аукционна къща „Тажан”, Париж, която в понеделник, 12 декември, обяви, че притежава рисунка, излязла под ръката на Да Винчи – поне според музея „Метрополитън”. Стойността й е 15 млн. евро или близо 30 млн. лв., пише Скот Ребърн в „Ню Йорк Таймс“.

Нарисуван е свети Себастиан, пронизан от стрели, 17,6 х 12,5 см. И вече е поставена в красива, позлатена италианска рамка от Ренесанса.

През март тази година г-н Прат се среща с възрастен лекар, който носи 14 рисунки за оценка. Произведенията са били от частната колекция на родителите на вече оттеглилия се от активна практика мъж. Името и адресът на собственика на рисунките са професионална тайна на аукционната къща. Г-н Прат веднага забелязва енергично нахвърляната мастилена скица на свети Себастиан, привързан към дърво.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

„Предположих, че става дума за интересна рисунка от ХVІ в., над чийто произход ще се наложи да си поблъскам главата”, разказва изкуствоведът.

Прат търси мнението и на Патрик де Байзер, независим търговец на изкуство и консултант по класическо европейско изкуство. Де Байзер обръща внимание, че рисунката е създадена от художник, работещ с лявата си ръка (Леонардо е бил левичар). Той открива и два по-малки етюда на гърба на рисунката. Към двете изображения на разпространението на светлината на свещ има бележки, написани старателно с лява ръка на староиталиански.

Двамата специалисти отначало не смеят да се надяват, че са попаднали на работа на Леонардо и търсят трето мнение – от Кармен Бамбах, кураторка на италианските и испанските автори в „Метрополитън”. Тя е организирала изложбата с рисунки на Леонардо от 2003 г., включваща експонати от галерии в Хамбург и Бейон, сред които са осем етюда на свети Себастиан, споменати и в книжата на ренесансовия гений.

Д-р Бамбах също изпитва силно вълнение, разглеждайки предоставената й рисунка. Тя следва плътно хамбургския „Свети Себастиан”, който също включва оптически упражнения откъм задната си страна. Почеркът е еднакъв с други известни екземпляри от особения шрифт на Леонардо.

„Няма място за съмнение”, твърди д-р Бамбах, макар че рисунката няма ясна история на последователни притежатели от Леонардо до днес.

Но случаят е приключен. Това е вълнуващо откритие.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах