Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Да чуем творбата, композирана от Моцарт и Салиери (видео)

Опусът бе изпълнен премиерно в Прага след 200 г. забвение

Новооткритата съвместна творба на Салиери и Моцарт развенчава легендата, че италианецът има пръст в ранната смърт на австриеца. - Да чуем творбата, композирана от Моцарт и Салиери (видео)

Новооткритата съвместна творба на Салиери и Моцарт развенчава легендата, че италианецът има пръст в ранната смърт на австриеца.

Изгубена преди двеста години кантата, композирана от Волфганг Амадеус Моцарт и Антонио Салиери бе изпълнена премиерно на 17 февруари в Прага. Произведението хвърля нова светлина върху предполагаемото съперничество между двамата. Обикновено се твърди, че италианският композитор толкова е ревнувал от австрийското момче-чудо, че веднъж се опитал да го отрови. Но експертите отхвърлят това като легенда.

„Частта, написана от Моцарт, е, ако мога да го кажа, по-остроумна и драматична, докато другите пасажи са по-лирични, – казва музикантът Лукас Вендл след изпълнението си на четириминутната кантата на клавесин. – Но не можем лесно да решим кой от тях е по-добър композитор.“

„Кантатата от 1785-а е ключова за ново разбиране за отношенията между Моцарт и Салиери“, твърди Тимо Йоуко Херман, германски музиколог и автор на неокласически пиеси, който е открил творбата.

Според Херман, тази кантата ни дава да разберем, че двамата са били „колеги, работещи заедно“, а не толкова съперници. Това поставя под съмнение легендата, според която Салиери има пръст в ненавременната кончина на трийсет и шестгодишния Моцарт през 1791-а.

Озаглавена Per la ricuperata salute di Offelia („[Тост] за оздравяването на Офелия“), кантата е създадена от Моцарт и Салиери в сътрудничество с трети композитор, неизвестния Корнети. Разделена е на три дяла – по един от всеки от тримата автори. Произведението е придружено от либрето, работа на италианския поет Лоренцо да Понте, създадено за известния английски сопран Нанси Сторъс (1765-1817), когато тя след известно прекъсване се връща на сцената.

Нотните листове са лежали в неизвестност в чешкия Музей на музиката от петдесетте години и според изявление на музея Херман е успял да потвърди авторството на композиторите, благодарение на нова информация, открита в интернет. Нотни листове на същата кантата са били разпространявани от виенската фирма „Артария и С-ие“. Пражкото копие е единственото оцеляло.

Видеото може да бъде видяно в YouTube – тук.

Фалшива представа

Откритието е особено интересно в светлината на легендата, отхвърляна от историците: че Салиери е отровил Моцарт от завист към таланта му. За първи път появил се в поетичната драма на Пушкин „Моцарт и Салиери“ от ХІХ в., този мит се появява в пиесата „Амадеус“ и в едноименния филм на Милош Форман от 1984-а. Специалисти твърдят, че лентата преувеличава съперничеството между Салиери и Моцарт.

„Всички сме гледали филма. Салиери незаслужено е представен като злодей – казва Улрих Лайзингер от международната фондация „Моцартеум“ в Залцбург. – Салиери не е отровил Моцарт. Двамата често са се срещали и са работели заедно във Виена.“

Филмът е заснет в чешката столица, където Моцарт е прекарал много време, тъй като градът е бил един от важните центрове на тогавашната Свещена римска империя, която все повече хора са наричали Австрийска. В Прага е премиерата на прочутата Моцартова опера „Дон Жуан“ (октомври 1787 г.). По-късно операта е приета със смесени реакции във Виена. В Прага Моцарт има премиера и на операта, „Милосърдието на Тит“ от 1791-а.

„Доколкото знаем, това е единственото съвместно произведение на Моцарт и Салиери – казва Херман. – Но кой знае, в съкровищница като тази всичко може да се случи.“

Тази година се навършват 260 години от рождението на Моцарт и 225 години от смъртта му.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg