Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Новооткрити динозаври бяха наречени на скандинавския бог Локи

Локицератопсите са живели преди 78 милиона години (видео)

Локицератопсите имат необичайна форма на черепа. Снимка: Стопкадър - Новооткрити динозаври бяха наречени на скандинавския бог Локи

Локицератопсите имат необичайна форма на черепа. Снимка: Стопкадър

Останки от непознат вид рогати динозаври откриха в щата Монтана палеонтолози от Университета в Колорадо. Откритието им е описано в научното списание „ PeerJ“.

Двурогите представители на динозаврите са получили името локицератопс (Lokiceratops rangiformis) в чест на скандинавския бог Локи, често изобразяван с рога. Те са живели преди 78 млн. години в края на периода Креда.

Според учените локицератопсите са достигали около 7 метра дължина и са тежали около 5 тона. Те са предшественици на друг известен вид динозаври – трицератопсите, които са лесно разпознаваеми по трите рога и характерните костни израстъци по черепа. Локицератопсите обаче са живели 12 милиона години по-рано от трицератопсите.

Палеонтолозите отбелязват, че новооткритите динозаври са се отличавали сред всички представители на своето семейство с причудливите си рога. Необичайната форма на главите им е и причината учените да ги нарекат на името на бога на коварството и хитростта Локи.

Локицератопсите са живели заедно с четири други разновидности на рогати динозаври, което противоречи на теорията, че на една и съща територия могат да съществуват само два рогати вида.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС