Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

НСО към Петко Дурмана: Благодарим ви, че напуснахте събитието

Вежди Рашидов: Възмутително е. Изкуството е предназначено за цялото общество, а не за овластените

Художникът Петко Дурмана бе отведен с белезници от изложба в центъра на София.  - НСО към Петко Дурмана: Благодарим ви, че напуснахте събитието

Художникът Петко Дурмана бе отведен с белезници от изложба в центъра на София.

Поведението на Петко Дурмана е било оскърбително към президента, гласи позиция на Национална служба охрана, съобщена по Нова телевизия. Художникът бе изведен от изложба, на който присъства и държавният глава Росен Плевнелиев, в Музея за история на София в сряда принудително, а след това и арестуван от полицията. „Грехът“ на Дурмана бе, че се опита да открие организаторите на събитието, защото охраната на президента ограничи достъпа на посетителите до изложбата. Според НСО Петко Дурмана е влязъл в остри пререкания с организаторите и с поведението си се е стремял да предизвика конфликтна ситуация, обиждал е полицията.

Униженият художник междувременно получи официално писмо от НСО. Вижте съдържанието му.

„Уважаеми г-н Петков, в отговор на искането Ви за предоставяне на “становище на службата относно обстоятелствата по Вашето арестуване на 26.11.2014 г. в 14.30 ч. пред Музея за история на София от служители на охранителна полиция“, бихме желали да уточним следното:

Национална служба за охрана няма отношение към Вашето отвеждане в поделение на Столичната дирекция на вътрешните работи и към последващите полицейски действия за констатиране на административно нарушение. Униформените полицейски служители в качеството си на органи на реда действат автономно в кръга на законоопределените им правомощия.

Използваме случая да Ви благодарим за проявеното разбиране и оказано съдействие за доброволното напускане на сградата на музея.“

Петко Дурмана поиска извинение от президента Росен Плевнелиев за отстраняването си от изложбата, което вероятно нямаше да се случи, ако държавният глава не присъстваше на събитието. Извинение засега не е получено. Но пък министърът на културата Вежди Рашидов осъди публичното задържане на художника.

„Възмутителен е фактът, че български художник е задържан в храм на изкуството, където е естественото място на творците. Недопустимо е български автори да бъдат публично унижавани по този начин. Музеите и галериите са най-естественото място за творците и изкуството е предназначено за цялото общество, а не за овластени пазители на реда. Администраторите идват и си отиват, а творчеството е свещено и изкуството – вечно”.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90