Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

NT Live: Джилиън Андерсън в спектакъл на Иво ван Хове

Актрисата от „Досиетата Х“ впечатлява критиците с роля на Уест Енд. У нас гледаме представлението на кино (видео)

Джилиън Андерсън и Лили Джеймс в спектакъла „Всичко за Ийв“. Снимка: „Noël Coward Theatre“ - NT Live: Джилиън Андерсън в спектакъл на Иво ван Хове

Джилиън Андерсън и Лили Джеймс в спектакъла „Всичко за Ийв“. Снимка: „Noël Coward Theatre“

Когато режисьорът Иво ван Хове прави заявка, че започва сценична адаптация по филма на Джоузеф Манкевич от 1950 г. „Всичко за Ийв“, публиката и критиката се подготвят за стандартния му подход – постановка, която ще получи противоречиви реакции. И очакванията се оправдават в спектакъла „Всичко за Ийв“ с участието на Джилиън Андерсън („Досиетата Х“) и Лили Джеймс. У нас ценителите на театъра може да го гледат на 16 ноември в кината на веригата „Синема сити“ в цялата страна, като част от програмата „NT Live“ на Британския национален театър.

„Всичко за Ийв“ ни среща с легендарната театрална звезда Марго Чанинг. Тя е на върха на славата си и, макар вече навлизаща в зряла възраст, все още е под светлината на прожекторите. Но се появява Ийв (Лили Джеймс) – младо, хубаво момиче, манипулативна актриса и голяма почитателка на Марго…

Свеждайки света на двете жени до ревност и амбиция, Ван Хове, един от най-иновативните режисьори на нашето време, поставя пред публиката въпроса защо манията за славата и младост никога не отмира. Вдъхновение той черпи от едноименния филм на Манкевич и от пиесата „Мъдростта на Ийв“ от Мери Ор.

За играта си в спектакъла Джилиън Андерсън получава номинация за театралната наградата „Оливие 2019“ за водеща женска роля, а Моника Долан – за поддържаща женска роля.

Ревютата за спектакъла в британската преса получават от 2 до 4 звезди – критиците най-често отличават играта на двете актриси и интелигентния сценарий. Майкъл Билингтън от „Гардиън“ и Хенри Хичингс от „Стандарт“ дават 3 звезди на спектакъла и изтъкват играта на Андерсън, въпреки че външно не прилича на застаряваща актриса.

Други намират за основен двигател на спектакъла не хората на сцена, а тези зад кулисите.

Това е запомняща се продукция – пише Куентин Летс в „Дейли Мейл“. – Направена е с голям замах и затвърждава Джеймс като първокласна театрална актриса, а Андерсън – като боксофис злато. Но трябваше да я нарекат „Всичко за Иво“.“

Прожекциите на „Всичко за Ийв“, заснет по време на представление в Театър „Noël Coward“ в Лондон, на 16 ноември са от 17,30 ч. в „Синема сити“ в „Мол София“ и от 20,30 ч. в мол „Парадайз“, в същия ден от 19 ч. и в кината на „Синема Сити“ в Пловдив, Бургас, Варна и Русе.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС