Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

NT Live: Джилиън Андерсън в спектакъл на Иво ван Хове

Актрисата от „Досиетата Х“ впечатлява критиците с роля на Уест Енд. У нас гледаме представлението на кино (видео)

Джилиън Андерсън и Лили Джеймс в спектакъла „Всичко за Ийв“. Снимка: „Noël Coward Theatre“ - NT Live: Джилиън Андерсън в спектакъл на Иво ван Хове

Джилиън Андерсън и Лили Джеймс в спектакъла „Всичко за Ийв“. Снимка: „Noël Coward Theatre“

Когато режисьорът Иво ван Хове прави заявка, че започва сценична адаптация по филма на Джоузеф Манкевич от 1950 г. „Всичко за Ийв“, публиката и критиката се подготвят за стандартния му подход – постановка, която ще получи противоречиви реакции. И очакванията се оправдават в спектакъла „Всичко за Ийв“ с участието на Джилиън Андерсън („Досиетата Х“) и Лили Джеймс. У нас ценителите на театъра може да го гледат на 16 ноември в кината на веригата „Синема сити“ в цялата страна, като част от програмата „NT Live“ на Британския национален театър.

„Всичко за Ийв“ ни среща с легендарната театрална звезда Марго Чанинг. Тя е на върха на славата си и, макар вече навлизаща в зряла възраст, все още е под светлината на прожекторите. Но се появява Ийв (Лили Джеймс) – младо, хубаво момиче, манипулативна актриса и голяма почитателка на Марго…

Свеждайки света на двете жени до ревност и амбиция, Ван Хове, един от най-иновативните режисьори на нашето време, поставя пред публиката въпроса защо манията за славата и младост никога не отмира. Вдъхновение той черпи от едноименния филм на Манкевич и от пиесата „Мъдростта на Ийв“ от Мери Ор.

За играта си в спектакъла Джилиън Андерсън получава номинация за театралната наградата „Оливие 2019“ за водеща женска роля, а Моника Долан – за поддържаща женска роля.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

Ревютата за спектакъла в британската преса получават от 2 до 4 звезди – критиците най-често отличават играта на двете актриси и интелигентния сценарий. Майкъл Билингтън от „Гардиън“ и Хенри Хичингс от „Стандарт“ дават 3 звезди на спектакъла и изтъкват играта на Андерсън, въпреки че външно не прилича на застаряваща актриса.

Други намират за основен двигател на спектакъла не хората на сцена, а тези зад кулисите.

Това е запомняща се продукция – пише Куентин Летс в „Дейли Мейл“. – Направена е с голям замах и затвърждава Джеймс като първокласна театрална актриса, а Андерсън – като боксофис злато. Но трябваше да я нарекат „Всичко за Иво“.“

Прожекциите на „Всичко за Ийв“, заснет по време на представление в Театър „Noël Coward“ в Лондон, на 16 ноември са от 17,30 ч. в „Синема сити“ в „Мол София“ и от 20,30 ч. в мол „Парадайз“, в същия ден от 19 ч. и в кината на „Синема Сити“ в Пловдив, Бургас, Варна и Русе.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3