Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

НВО екранизира „451° по Фаренхайт“

Рамин Барани - сценарист и режисьор на филма по Рей Бредбъри

Вместо да потушава пламъци, работата на Гай Монтег е да се отзовава на сигнала за къщи, запозрени в укриване на литература – нея той трябва да открие и изпепели. - НВО екранизира „451° по Фаренхайт“

Вместо да потушава пламъци, работата на Гай Монтег е да се отзовава на сигнала за къщи, запозрени в укриване на литература – нея той трябва да открие и изпепели.

След Франсоа Трюфо и друг се престраши да пренесе „451 градуса по Фаренхайт“ на екран. НВО обявиха, че това ще бъде новата им продукция – а неин режисьор, сценарист и изпълнителен продуцент ще бъде Рамин Барани (създал номинирания за Златен глобус 99 Homes, който така и не видяхме по българските кина), пише „Шортлист“.

Публикувана през повече от 60 години, през 1953-а, дистопичната „451 градуса по Фаренхайт“ на Рей Бредбъри разказва за пожарникар в смутно бъдеще, контролирано от потискаща власт, наложила забрана върху книгите.

Вместо да потушава пламъци, работата на Гай Монтег е да се отзовава на сигнали за домове, запозрени в укриване на литература – нея той трябва да открие и изпепели. След като на една от „визитите“ си Гай открадва книга за себе си, животът му бавно започва да се променя.

„Вие всъщност нямате нужда от книги, а от някои от нещата, които едно време се казваха в книгите“, казва му по-късно професор Фейбър.

Романа си Бредбъри пише само за девет дни – но това не пречи да е от шедьоврите на майстора на фантастиката. Книгата е била адаптирана за сцена и екран неколкократно, като особено известен е опитът на режисьора Фрасоа Трюфо от 1966-а. В „Равновесие“ от 2002-а с Крисчън Бейл и Емили Уотсън пък бяха загатнати подобни теми.

Все още не е ясно кога ще можем да гледаме новата екранизация, нито се знае кои ще са участниците в нея.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg