Софийска филхармония МЕГАБОРД

НВО прекрати договора си с Дж. Р. Р. Мартин

Сделката вероятно няма да бъде подновена, докато не приключи стачката на сценаристите в Холивуд

„Стачкуваме за начинаещите сценаристи, за студентите, които се надяват да пробият, за актьорите с по четири реплики и за момчето на първата си работа, което мечтае някой ден да създаде собствено шоу, точно като мен през 80-те“, каза Дж. Р. Р. Мартин в подкрепа на стачката на сценаристи и актьори в Холивуд. Снимка: Стопкадър от The Late Show - НВО прекрати договора си с Дж. Р. Р. Мартин

„Стачкуваме за начинаещите сценаристи, за студентите, които се надяват да пробият, за актьорите с по четири реплики и за момчето на първата си работа, което мечтае някой ден да създаде собствено шоу, точно като мен през 80-те“, каза Дж. Р. Р. Мартин в подкрепа на стачката на сценаристи и актьори в Холивуд. Снимка: Стопкадър от The Late Show

Договорът между Джордж Р. Р. Мартин и НВО е бил преждевременно прекратен на 1 юни, съобщи в блога си авторът на „Игра на тронове“. Сделката с писателя бе подписана през 2021 г. и трябваше да продължи пет години, като според някои източници става дума за сума от около 10 млн. долара.

Прекратяването на договора се е случило дни, след като Гилдията на сценаристите в Америка, в която Мартин също членува, обяви стачка, настоявайки за по-добро заплащане и по-високи отчисления от стрийминг компаниите. Актьорите се присъединиха към тях по-рано този месеца, предизвиквайки блокаж в индустрията, какъвто не е имало от 60 години насам.

В блога си Мартин уверява, че „има много още какво да прави“ и сподели подробности около предстоящите си проекти. Вторият сезон на „Домът на Дракона“ в момента е в продукция, снимките текат във Великобритания и 50% от материала е заснет. Вероятно няма да има забавяне в планираната премиера за 2024 г., тъй като сценарият на новите епизоди е написан месеци преди обявяването на стачката, а сценаристите и актьорите на Острова не могат да се присъединят към протестите на колегите си отвъд океана заради специфична клауза в британския закон. Излязат ли на улицата, студиата могат да ги уволнят или дори да ги съдят за неспазване на договорите, обяснява писателят в най-новия пост в блога си.

Продължава работата и по „Ветровете на зимата“, шестият роман от поредицата „Песен за огън и лед“.

„Работя по нея почти всеки ден. Пиша, пренаписвам, редактирам, пиша още. Напредвам стабилно. Не толкова бързо, колкото ми се ще и със сигурност не толкова бързо, колкото на вас ви се ще, но все пак напредвам“, казва Мартин.

Колкото до договора с НВО, сделката едва ли ще бъде подновена преди края на стачката на сценаристите, коментират анализатори. Самият Мартин обаче споделя:

„Имам лошото предчувствие, че стачката ще бъде дълга и горчива“.

Аз съм един от късметлиите. Тези стачки не са за сценаристите, продуцентите или шоурънърите, които са си изградили име, повече от тях са наред. Стачкуваме за начинаещите сценаристи, за студентите, които се надяват да пробият, за актьорите с по четири реплики и за момчето на първата си работа, което мечтае някой ден да създаде собствено шоу, точно като мен през 80-те“.

Междувременно големите студиа не проявяват никакъв интерес към преговори и разговорите между Гилдията на сценаристите и Алианса на филмовите и телевизионни продуценти, които представляват големите студиа и стрийминг компании, са приключили с обявяването на стачката, разказва Мартин.

„Членувам в Гилдията на сценаристите от 1986 г. и няколко пъти съм стачкувал с тях – пише той. – Всеки път отбелязвахме частична победа, но някои проблеми са по-големи от други, а тази стачка е най-важната в живота ми. Миналата седмица анонимен продуцент е бил цитиран да казва, че стратегията на Алианса е да удържи, докато сценаристите не започнат да губят домовете си, това трябва да ви даде представа пред какво сме изправени. Но все пак се изправяме срещу него. Никога преди не съм виждал гилдиите ни толкова обединени.“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС