Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

НВО с филм за семейство жени и опита им да осиновят дете в консервативна Унгария

Документален разказ за премеждията при осиновяване от еднополови двойки, месеци преди да бъде забранено (видео)

Семейства като това на Вираг и Нора вече нямат право да осиновяват деца в Унгария. Снимка: НВО Европа - НВО с филм за семейство жени и опита им да осиновят дете в консервативна Унгария

Семейства като това на Вираг и Нора вече нямат право да осиновяват деца в Унгария. Снимка: НВО Европа

Преживяванията на двойка жени в опита им да си осиновят дете във все по-консервативна Унгария са разказани в новия документален филм на НВО „Историята на майките ми“. Продукцията на НВО Европа, която поставя сложни въпроси като какво е семейството, може да се гледа в платформата на телевизията от 11 март.

Еднополовото семейство е представител на т. нар. „семейства на дъгата“ в Унгария. Вираг е член на Зелената партия, която все повече губи вяра в демократичното правителство на страната си и в крайна сметка решава да загърби политиката. Заедно с партньорката си, музикантката Нора, решават да си осиновят дете и да се отдадат на създаването на семейство.

В Унгария еднополовите семейства официално не съществуват, тъй като еднополовият брак е забранен. По документи обаче би трябвало в момента в страната да има около 700 семейства като това на Вираг и Нора.

Продукцията е представена премиерно през пролетта на 2020 г., няколко месеца преди унгарското правителство на Виктор Орбан да забрани осиновяването на деца от еднополови двойки с промяна в законодателството от декември миналата година. Преди промените осиновяването от еднополови семейства също е забранено, но законът позволява вратичка – ако само единият родител кандидатства.

За да увеличат шансовете си, Вираг и Нора подават документи поотделно. Напрежението е голямо – Орбан вече е обявил намеренията си да промени закона, а междувременно документите им се оказват изгубени…

Но и преди това осиновителите се изправят пред пречки – еднополовите семейства, успели с големи усилия да осиновят дете, напускат страната почти веднага след края на процедурата заради враждебната атмосфера в обществото към подобни семейства. Такава е съдбата и на Вираг и Нора, които след успешно осиновяване на момиченцето от ромски произход Мели се установяват в Норвегия. Тъкмо там режисьорките Ася Дер и Шари Харагоникс се срещат с бъдещите си герои и решават да разкажат за случая им.

Осиновяването от еднополови двойки не е единственият акцент в сюжета на „Историята на майките ми“ – преди да напусне Норвегия двойката се сблъсква с ново тежко предизвикателство. Докато на Вираг ѝ се отдава веднага да бъде майка, Нора се чувства излишна и търси своята роля в новоразрасналото се семейство. На фона на всичко това радикализирането на политическата обстановка в Унгария ги притиска да изоставят родината си.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg