Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

„Някои автори пишат така, сякаш знаят всичко. Нийл Геймън живее така“

Големият автор на големи фантастични истории навършва 60 години

„Нийл Геймън никога не завършва историите си с „Бог от машината”. Бог обаче завършва историите си с „Геймън от машината”, казват читателите за Нийл Геймън. Снимка: ЕПА/БГНЕС - „Някои автори пишат така, сякаш знаят всичко. Нийл Геймън живее така“

„Нийл Геймън никога не завършва историите си с „Бог от машината”. Бог обаче завършва историите си с „Геймън от машината”, казват читателите за Нийл Геймън. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Легендарният, неуморен и според мнозина – гениален фентъзи автор Нийл Геймън навършва днес, 10 ноември, 60 години. Човекът, написал „Американски богове”, „Звезден прах” и „Добри поличби” (заедно с Тери Пратчет) не може да бъде поздравен с нещо обичайно и банално.

Затова направихме подборка от някои от най-забавните изказвания от негови фенове. Те са достойни за автора, чиято усмивка наднича дори от най-ужасяващите сцени в книгите му.

– Нийл Геймън веднъж написал разказ, като използвал само средния ред на клавиатурата си. Този разказ получил наградата „Небюла”

– Ако напишете 1000 думи, и Нийл Геймън напише 1000 думи, то Нийл Геймън е написал повече думи от вас.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

– Нийл Геймън не използва спелчек за проверка на правописа си. Спелчекът използва Нийл Геймън, за да провери правописа си.

– Веднъж Нийл Геймън взел химикал и решил кръстословицата в „Ню Йорк Таймс” за 15 минути. Взел две награди „Хюго” за това.

– Нийл Геймън е човекът, когото викат ловците на духове, за да гони техните призраци.

– Повечето литературни агенти взимат от клиентите си 15% комисиони. Агентът на Нийл Геймън му плаща 15% за правото да казва „Аз съм агентът на Нийл Геймън”.

– Някои автори черпят вдъхновение от музите. Музите черпят вдъхновение от Нийл Геймън.

– Перото е по-силно от меча. Нийл Геймън знае 14 различни начина да пише с перо.

– Нийл Геймън може да пише 175 символа в Туитър.

– В личната библиотека на Нийл Геймън има авторско копие на „Некрономикон”*

– Хитлер всъщност е победил във Втората световна война. Тогава Нийл Геймън написал алтернативна история, в която победили съюзниците, и реалността се уплашила твърде силно, за да спори.

– Някои автори пишат така, сякаш знаят всичко. Нийл Геймън живее така.

– Следващият роман на Нийл Геймън ще спечели „Хюго”, „Небюла” и Световната купа по футбол.

– Всяка седмица 7 от десетте автори в списъка на бестселърите на „Ню Йорк Таймс” са всъщност псевдоними на Нийл Геймън.

– Нийл Геймън никога не завършва историите си с „Бог от машината”. Бог обаче завършва историите си с „Геймън от машината”.


*Според легендите – книгата, събрала в себе си знания от забранени епохи. Този, който я отвори, без да е подготвен, умира. Бел. ред.

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах