Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Някои грешници се чувстват добре в ада, смята Недко Солаков

Притчи върху картини в новата самостоятелна изложба на художника в София

Недко Солаков, „Грешниците...“, 2021 г. - Някои грешници се чувстват добре в ада, смята Недко Солаков

Недко Солаков, „Грешниците...“, 2021 г.

Новите си истории за света, всяка от които разказана в едно или две изречения, представя Недко Солаков в столичната галерия „Credo Bonum“. Своите свръхкъси притчи художникът е написал директно върху живописното платно, обитавано и от малките, подобни на мравки, човечета на Солаков. 

Изложбата е озаглавена „10+1“, което всъщност отразява броя на картините, рисувани през лятото и есента на 2021 г.  Към десетте платна в класическия (стандартизиран през XIX в. във Франция за фигурална живопис) размер от 130х162 см, живописецът е прибавил мистичен пейзаж, създаден от него през 1987 г., първият от около 50 картини, които Солаков е рисувал в този формат оттогава.

На една от картините художникът изобразява себе си, а текстът към нея гласи: „Адаптиране към околния свят, първо към неговата нежива част“. Следват истории в огнено, в абстрактно черно, в интензивно жълто, в дълбоко синьо, в които са вплетени сюжети като „освидетелствания малоумник“, за „мъжа, който иска да промени коренно живота си, като се върне в утробата на майка си“, за „лъжата, помолена точно този ден да не лъже“, за „грешниците, чувстващи се добре в ада“…

„Посещение“, 2021 г.

Творбите на Недко Солаков присъстват в повече от 50 световни частни и държавни музейни колекции. Според авторитетния сайт Artfacts, той е в Топ 1000 на художниците от цял свят и в Топ 10 на българските. Участвал е в 512 изложби, от които 66 са самостоятелни, 400 са общи и 46 са участия в биеналета. Най-добре като цяло е представен в Германия, а най-престижната му изява е на Биеналето във Венеция, където е участвал четири пъти. Негови картини присъстват в колекцията на Музея за модерно изкуство MOMA в Ню Йорк и в Център „Помпиду“ в Париж.

Изложбата „10+1 картини” ще бъде открита на 3 февруари и ще продължи до 5 март 2022 г. в галерия Credo Bonum.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg