Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Някои изпускания на Вежди Рашидов в името на свободата на словото

„Човекът е едно нещо, което носи в себе си всички човешки качества“, обясни Вежди Рашидов. Снимка: Стопкадър - Някои изпускания на Вежди Рашидов в името на свободата на словото

„Човекът е едно нещо, което носи в себе си всички човешки качества“, обясни Вежди Рашидов. Снимка: Стопкадър

Вежди Рашидов бе един от гостите на предаването на Нова „Събуди се“ в съботната сутрин, избран да говори на специална дата: 10 ноември. И, логично, водещата Мирослава Иванова поведе госта из теми като демокрацията, свободата на словото, как сме управлявани 29 години след 1989 г. и скандалите, които пълнят ежедневието ни.

Никой не е нарушил свободата на никого, категоричен бе Рашидов. Затова нека да дадем пълна свобода на словоизлиянията на депутата, цитирайки някои от най-силните му прозрения.

За липсата на средна класа: – За първи път доживях да видя след изчезването на средната класа ние да си създадем платена средна класа. Ние създадохме понятието „протестър“, което го направихме професия. След това направихме протестите форма на живот.

Кой е виновен за скандалите: – Всички са виновни. Вижте, аз имам безкрайно уважение към всичко, което е около живота ми, защото от всичко има нужда. (…) Всички присъстваме в един процес, който го превърнахме в начин на живот.

За ремонтите на „Графа“: – Скандала го събудихме преди още да заговорим за ремонт.

Ние водим един примитивен живот, евтин.

Вървят едни соросоидни много добре платени млади лица. Ходят с едни фотоапарати, едно дърво не са посадили, цял ден снимат и спасяват София. София трябва да се направи, а не да се спаси. Една бригада на тези деца, една лопата, един ленински съботник – да поработят малко.

Ставаме смешни, разбирате ли ме. Това е пълен майтап вече. Ходят, снимат, вдигат скандали, възбуждат страсти, бъркат се във всичко.

За Ларгото: – Ми Вие забравихте ли, че като правихме Ларгото, аз като министър ръководих и финансирах. Шест архитекти, български, със страхотни имена. Единият почина – Китов, изключително голям български архитект. И археолог. Дойде некакъв Глишев, орева орталъка и всички медии го ползвахте.

Аз ви говоря за пропаганда, а не за любов към живота. Тук не става дума за харесване, а за мръсна политика и внушение. Ларгото е един от най-хубавите обекти.

За ултиматумите на опозицията: – Ми то в момента тече някакъв тип скандал и тече някакъв тип безотговорност. Разбира се, че ако това се развива в посока българинът непрекъснато да е нещастен, щото всяка промяна струва много скъпо на българите, не на политиците. Политиците са по-добре. Те са неприкосновени като журналистите.

Като кажеме „демокрация“ и думата „патриот“ като чуеме, вече ми става лошо от това нещо.

За острия си език: –  Човекът е едно нещо, което носи в себе си всички човешки качества. Ние какво искаме, да го турим в едни рамки – те да ни лъжат и ние да им вярваме. И хората вече се научиха да говорят едни празни думи.

Хора, вижте, ние сме живи хора. Дайте да говорим с прямия език, истинския език.

За Валери Симеонов: – Всеки може да изтърве думи. Аз, гледам, доста хора изтървават думи, но те не правят впечатление, там нямаме фиксация.

Абе извинявайте, бе, аз като изпусна нещо, цял ден ме дебнеше един площад ли е, Славейков ли е… кръга Капитал (…) за да ме качат на черешата. Един политик може да говори свободно. Дума дупка не прави, е казал българският народ.

И още със и без връзка с темата: – Направил съм подготовка денонощно да приемаме Закона за киното.

Човек трябва да има бързото достойнство да се извини – и аз съм изпущал някоя дума и съм се извинявал.

Уморих се, спрете вече с тая простотия, никой не е нарушил ничия свобода на словото! Какъв им е проблемът?

Ние си създадохме общество и сега ще му ядеме калая. Да сте видели някой на митинг с кирка или лопата?

Медената питка трябва да се яде непрекъснато.

Така е прозвучало за някои услужливи ушички.

Целият разговор с Вежди Рашидов по Нова

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg