POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Някои звезди подкрепят партии не за пари, а заради убежденията си

Скок на желаещите за гласуват след призива на Тейлър Суифт към своите 112 млн. фенове в Инстаграм да дадат своя вот за демократите

Тейлър Суифт досега не е изразявала своите политически пристрастия, дори когато траеше президентската надпревара в Америка. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Някои звезди подкрепят партии не за пари, а заради убежденията си

Тейлър Суифт досега не е изразявала своите политически пристрастия, дори когато траеше президентската надпревара в Америка. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Рязко се повишиха подадените регистрации за гласуване на предстоящите междинни избори в Америка, след като певицата Тейлър Суифт обяви своята подкрепа за демократите и прикани всичките си 112 млн. последователи в Инстаграм да подадат своя вот. От платформата vote.org, където се заявява правото на вот, отчитат, че са получили 65 хил. регистрации за 24 часа след публикуването на поста на попзвездата, съобщава „Гардиън“.

Междинните избори в САЩ се провеждат на всеки четири години през ноември. Те се организират малко преди да изтече половината от мандата на настоящия президент – тогава се избират нови членове на Камарата на представителите, както и част от местата в Сената, а 34 щата гласуват за нов губернатор. Изборите са особено важни за американците, тъй като са своеобразен вот на доверие към управляващата партия.

Суифт досега не е изразявала своите политически пристрастия, дори когато траеше президентската надпревара в Америка, но в неделя тя обяви своята подкрепа за двамата кандидати на демократите за щата Тенеси, където е причислена да гласува. Певицата твърди, че преди винаги е подкрепяла жени за високи политически позиции, но този път просто не може да даде своя глас на кандидатката на републиканците Марша Блекбърн, тъй като предишните ѝ решения и начинът, по който е гласувала, „ужасяват и отблъскват“. Затова Суифт приканва феновете си да дадат своя глас за демократите Фил Бредезен и Джим Купър за Камарата на представителите.

От постъпилите 5 183 регистрации в щата Тенеси поне 2 144 са изпратени след публикацията на певицата в неделя, отбелязва Камари Гътри, директор комуникации в платформата „vote.org“. Последната дата за заявления е днес, 9 октомври, което може би също е допринесло за многото регистрации. През септември декларации за вот в Тенеси са подали едва 2 811 души.

В поста си Суифт коментира и други злободневни проблеми – казва, че подкрепя ЛГБТ-правата и намира, че „систематичният расизъм“ към хората с различен цвят на кожата е „ужасяващ, отвратителен и често срещан“. Певицата препоръчва на своите почитатели да се информират кои са местните кандидати и „да гласуват на базата на това кой най-добре представя вашите ценности“.

Изказването ѝ не убегна на Доналд Тръмп (нищо, че не е направено в Туитър).

„Марша Блекбърн се справя много добре в Тенеси. Тя води значително и така трябва. Тя е страхотна жена. Сигурен съм, че Тейлър Суифт нищо не знае за нея. Нека кажем, че вече харесвам музиката на Тейлър с 25% по-малко, ок?“, каза президентът пред репортери в понеделник.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС