POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Някой кара колело… а по „Дондуков“?

Паветата остават, но проектът за реконструкция на булеварда се преработва, за да добавят велоалея

Велосипедистите са най-ощетените участници в столичното движение. Снимка: Емил Георгиев - Някой кара колело… а по „Дондуков“?

Велосипедистите са най-ощетените участници в столичното движение. Снимка: Емил Георгиев

Ще има ли велоалея по „Дондуков“, или колоездачите ще продължат слалома по тротоарите между изпочупените плочки и пешеходците? След дебат в Министерството на културата ведомството излезе със становище, че паветата трябва да бъдат запазени на булеварда. Това, кой знае защо, изключва присъствието на велоалея. Кметът Йорданка Фандъкова обаче обещава все пак трасета за велосипедистите да има. 

„Търсим вариант за изграждане на велоалея по бул. „Дондуков“ след отказа на Министерство на културата да съгласува проекта за реконструкция и становището им за запазване на паветата – заяви днес Фандъкова. – Проектът на Столична община предвиждаше изграждане на асфалтови пътни платна в лентите за автомобилно движение с обособяване на асфалтова велоалея и изграждане на паважна настилка на трамвайното трасе. Всички възможни варианти за велоалея ще бъдат обсъдени предварително с представители на велоорганизациите. Целта ни е да изградим велоалея, ако тя дава максимална сигурност за велосипедистите.“

След решението на Министерство на културата за запазване на паважната настилка Столична община изиска от фирмата-изпълнител да приложи нов метод за редене на паважа. Технологията е с циментова стабилизация, върху която ще се положи пясъчно легло от 15 см, а над тях ще се редят паветата.

Общинското дружество „София проект“ преработва проекта съгласно изискването за запазване на паважната настилка, очаква се окончателно съгласуване в НИНКН. Междувременно проектът за „Дондуков“ ще бъде доработен, за да бъдат обособени велоалея, перони на трамвайните спирки и трамвайни ограничители.

„Поискала съм от главния архитект арх. Здравков да възложи изработването на цялостно силуетно проучване на бул. „Дондуков“. С промените, които подготвяме в Закона за устройство и застрояването на Столична община, предлагаме насоките по отношение на цветови решения за фасадите на сградите, фасадно осветление, места за реклама, климатични системи и др., които са елементи от силуетните планове, да бъдат задължителни“, обясни Фандъкова.

Вижте още: ВЕЛОСИПЕДИРАЙ ТРУДНО В СОФИЯ

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90