Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Хорът на Червената армия: кои бяха и за какво пееха

Ансамбълът издигна руското хорово пеене на световно ниво, но освен на изкуството, служеше и на пропагандата

В своята почти 90-годишна история Ансамбъл за песни и танци „Александров“ бе възприеман като един от най-ярките символи на СССР, а след това и на Русия.  - Хорът на Червената армия: кои бяха и за какво пееха

В своята почти 90-годишна история Ансамбъл за песни и танци „Александров“ бе възприеман като един от най-ярките символи на СССР, а след това и на Русия.

Военен Ту-154 падна на 25 декември в Черно море с 92 души на борда. Шестдесет и четири от тях бяха артисти от Ансамбъла за песни и танци към Министерството на отбраната „Александров“ – основният състав на колектива. Оцелели няма. Артистите са пътували, за да пеят на новогодишен концерт в сирийския град Алепо.

В своята почти 90-годишна история ансамбълът бе възприеман като един от най-ярките символи на СССР, а след това и на Русия. Защото хорът на Червената армия – и всяко негово изпълнение – звучи с различен смисъл в сравнение, например, с Хора на софийските момчета или Хоровата капела към Софийската филхармония. Но понеже идеята на музиката е да сближава, пък дори и да е военна, изпълнявана от музиканти с военни чинове – „Александров“, като един много добър музикален колектив, трябва да е културният авангард на меката сила на Русия в днешно време. И доста често е точно това, но понякога не е – и тогава под красивите и вежливи музикални картини прозира грозното агресивно лице на пропагандата от стария съветски тип. Зависи от репертоара.

Вижте още: ХОРЪТ НА ЧЕРВЕНАТА АРМИЯ ЗАГИНА С ТУ-154

Първото представление на ансамбъла — по онова време в него влизат осем певци, двама танцьори, баянист и четец — е през октомври 1928 г. в Централния дом на Червената армия. След няколко месеца под управлението на композитора Александър Александров колективът получава названието „Ансамбъл на червеноармейската песен към Централния дом на Червената армия „Михаил Фрунзе“. Да, наименованието е дълго и има две повторения, но скоро се променя.

През 1935 г. в ансамбъла на щат вече се числят 135 души, а през 1937-а — 274. По това време хорът получава и първия си орден „Червено знаме“ — за изключителни заслуги в културната дейност. През 1937-а завоюва Гран при на Международното изложение в Париж. И не спира да гастролира активно: през първите десет години обикаля целия СССР, гостува в Чехословакия, Монголия, Финландия, Полша… В някои от тези страни само няколко години след хора на Червената Армия „гостува“ неканена и самата Червена армия. Съвсем не е същото – нито „гостуването“, нито посрещането.

На 26 юни 1941 г., на Белоруската гара, на път за фронта ансамбълът за първи път изпълнява (пет пъти) песента „Священная война“, композирана от Александров по текст на поета Василий Лебедев-Кумач, публикуван два дни след нападението на Германия. Александров е автор и на други известни военни песни („В поход! В поход!“, „Несокрушимая и легендарная“), както и на музиката на химна на Съветския Съюз (от 2000 г. химнът на Руската Федерация, с нови думи от автора на старите, е на създаден от Сергей Михалков). Ансамбълът участва в записа на най-новата версия на химна от 2013 г.

През последните години на щат в ансамбъла се числяха 186 човека. От тях девет солисти, мъжки хор (64 души), оркестър (38 души), смесена танцова трупа (35 души). В репеартоара, освен песни на съветски и руски автори, народни песни и танци, духова музика и класически творби на руски и чужди композитори, влизат и произведения от световната поп и рок музика.

https://youtu.be/MacvQdR8_LU

Организаторът и пръв музикален ръководител на ансамбъла, професорът от Московската консерватория, композитор, генерал-майор А. В. Александров, го оглавява 18 години. От 1946-а до 1987 г. начело на колектива е неговият син – генерал-майор Б. А. Александров. От април до декември 2016 г. ръководител на ансамбъла бе бившият главен военен диригент на Въоръжените сили на РФ Валерий Халилов, загинал в авиокатастрофата на 25 декември 2016 г.

https://youtu.be/ACS5_ZcAY2M

Преди 90 години Александров създава ансамбъла и с него издига руското хорово пеене на световно ниво. Това е факт, който не е срещан често във военната музика. Държавата, разбира се, го използва с пропагандна цел – за популяризация на Червената си армия. Друг въпрос е, че всеки човек избира сам дали да се отнася към военната музика като към нещо военно или като към музика. Важното е да отчетем, че този колектив все пак воюва с песни, а не с калашници. А сред песните има както много добри, така и такива с неприемливи за много хора, независимо от музикалното майсторство, с които са изпълнени. Защото и днес музиката на великолепните музиканти се използва с пропагандни цели.

През май 2014 г. „Александров“ изпълни песента „Вежливые люди“, посветена на действията на руската армия по време на анексията на Крим. След това редица политици и общественици в страни от Източна Европа призоваха да се бойкотират изпълненията на ансамбъла. Миналата година гастролите им в Чехия предизвикаха бурни обществени дискусии.

При срещата между пагона и изкуството по-често печели пагонът. А музикантите – губят.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС