VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Няма безплатни представления в Нощта на театрите

Билетите са от 3 до 30 лв. Вижте къде, какво и колко

Зад кулисите на Народния театър ще има 8 тур-обиколки. Всяка група ще включва максимум 15 човека. - Няма безплатни представления в Нощта на театрите

Зад кулисите на Народния театър ще има 8 тур-обиколки. Всяка група ще включва максимум 15 човека.

Нощта на театрите няма много общо с Нощта на музеите. Достъпът зад кулисите е безплатен, но представленията са с билети. Инициативата носи името на Нощ на музеите, но формулата й е различна. Може би най-близко до същността на форума е Ден на отворените врати – нещо, което вече се е превърнало в добра традиция през месец септември в Театър „Българска армия“.

Нощта в театрите на 15 ноември, събота, ще се различава донякъде от обичайната вечер в театрите, защото на много места ще има повече от едно представление. Освен да си купите билет и да разходите из лабиринтите зад сцената, ще може да надзърнете в гримьорните, да посетите репетиция и да посетите някоя от тематичните изложби. На много места билетите ще бъдат с намаление.

Театралното изкуство ще бъде почетено в 11 града – София, Пловдив, Варна, Русе, Стара Загора, Смолян, Сливен, Шумен, Благоевград, Хасково и Ямбол.

В Народния театър са готови да посрещат публиката още в 11 часа сутринта. Посещенията стават със записвания по имейл и телефон, хора без предварителна резервация няма да бъдат допускани. Планирани са 8 тур обиколки, които започват на служебния вход на театъра. Всяка група включва 15 души максимум. Няма да се допускат гости под 14-годишна възраст. Всеки един трябва да си носи документ за самоличност.

От 16, 30 ч. на Сцена на Четвъртия етаж ще се играе благотворително премиерният спектакъл „Мечтата на Наташа”. От 19,30 ч. ще се завърти отново. Приходите от билетите (8 лв.) ще отидат за Здравния фонд на Съюза на артистите. От 19 ч. трупата кани зрителите на комедията „Работно време” в голямата зала, а в камерната – „Рицар на Светия дух“. От 16, 30 ч. и от 22, 30 ч. ще има безплатна прожекция на документалния филм „Народен театър „Иван Вазов“ – Институцията“ на Голямата сцена.

В Софийската опера достъпът ще продължи около 17 часа. Там публиката ще бъде приемана на групи, организирани в 15 тура. Началото е в 11 ч. на Билетната каса. Всеки един билет (6 лв.) ще важи за всички представления на операта в Нощта на театрите, без „Хензел и Гретел“ и „Спящата красавица“. От 10 ч. ще има Концерт за бебоци. От 11 ч. е детската опера „Хензел и Гретел“. От 19 ч. ще бъде премиерата на балета „Спящата красавица”. Предвидени са прожекции на документални филми, един от които е за оперното представление на площада това лято „Борис Годунов“. За публиката ще бъде атрактивен Откритият урок с примата Александрина Милчева.

В Столичната зала „България“ в Нощта на театрите ще има 3 представления на концерта „Приказки за флейта“ със солистка Цветелина Белева и водещ Мария Силвестър. Диригент е Любомир Денев-младши. Началните часове са 11, 12,30 и 16. Организира го не Софийската филхармония, а частната формация „Фортисимо фамилия“.

В Сатиричния театър планират три спектакъла в събота. От 16 ч. публиката ще види „Арт“ с леко променен състав – Юлиан Вергов, Владимир Карамазов и Владимир Пенев вместо Захари Бахаров. След представлението актьорите ще останат за разговор с публиката. Билетите са от 10 до 30 лв. От 19,30 ч. на камерната сцена ще се играе „Бурунданга“, билетът е 10 лв. А от 22 ч. – „Волпоне“, билетите са от 10 до 30 лв.

Във Военния театър също са планирали 3 представления на различните си сцени – от 19 ч. е „Завещанието на целомъдрения женкар“, от 19, 30 ч. „Лалугер“ и от 19, 30 ч. „Емигранти“. Цените на билетите тук са може би най-ниски в този ден – 3, 4 и 5 лв.

Три спектакъла ще се играят и в Младежкия театър – от 11 ч. детското представление „Спящата красавица“, от 19 ч. „Ла“ – авторски спектакъл на Рашко Младенов и Константин Цеков и отново от 19 ч., но на голямата сцена – „Някои го предпочитат…“. Цените на билетите са 6, 10, 12 и 16 лв.

В Театър Открита сцена (доскоро „Сълза и смях“) за заложили в програмата си три представления – от 19 ч. е „Идиот“, от 21 ч. „Мъжът на жена ми“, а в полунощ на сцената излиза Мариус Куркински с моноспектакъла си „Сънят на смешния човек“. Билетите са с 20% отстъпка.

В Театър „София“ ще се играе само един спектакъл – „Парижката Света Богоридица“, но на специална цена – 7 лв.

В Театър „Зад канала“ от 19 ч. е планиран спектакълът „Скъперникът“, цените на билетите са 12 и 18 лв.

Програмата на останалите сцени в София и страната търсете в сайта на проявата.

Туровете зад кулисите в Нощта на театрите ще си имат водачи, наречени посланици. Това са актьорите Силвия Петкова, Катерина Петрова, Силвана Пръвчева, Дарин Ангелов, Иван Юруков, Стефан Щерев, Владимир Карамазов, Деян Донков, Радина Кърджилова, Максим Ешкенази, Ованес Торосян, Иво Аръков, Елена Пап и Пламен Радев.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС