Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Няма да го демонтират, ще го ремонтират

Областният управител поискал 390 хил. лв. от държавния бюджет за ремонт, защото Паметникът на съветската армия застрашава минувачите

Снимка: Емил Георгиев/Площад Славейков - Няма да го демонтират, ще го ремонтират

Снимка: Емил Георгиев/Площад Славейков

Гражданите и гостите на София да избягват монумента в Княжеската градина, защото е в недобро конструктивно състояние, призова в профила си във Фейсбук кметът на район „Средец“ Трайчо Трайков. От поста му става ясно, че Областната администрация на столицата е задвижила процедура за ремонт на Паметника на съветската армия.

Областната управа е поискала 390 хил. лв. от държавния бюджет за ремонт на монумента. Заради проблемите от Област София са препоръчали Столичната община да ограничи достъпа до паметника и да забрани провеждането на мероприятия от всякакъв вид покрай него.

„Бих искал да помоля гражданите и гостите на София, които посещават Княжеската градина да избягват големия монумент, построен през 1954 г от обявения за престъпен комунистически режим, в прослава на окупационната армия на СССР („Паметник на Съветската армия“)“, посочва Трайков.

Потърсен от „Площад Славейков“, ръководителят на отдел „Оперативен“ към Столична община Цветан Григоров каза, че при тях до момента няма депозирано подобно искане.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Само преди дни Паметникът на съветската армия стана обект на поредната акция с призив за демонтажа му. Финансистът Мартин Заимов бе задържан от служители на Първо районно управление, докато опитвал да заличи със спрей надписа на паметника „На съветската армия освободителка от признателния български народ“ – „защото съдържа лъжи“.

Столичният общински съвет е гласувал решение за демонтажа на монумента от 25.02.1992 г., но то и до днес не е въведено в изпълнение. С подобно решение бе демонтиран паметникът „1300 г. България“ пред НДК през 2016 г., при това със същото основание – руши се, опасен е за минувачите.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах