Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Няма да има „Макдоналдс” до Термите на Каракала в Рим

Италианският съд позволи незабавно блокиране на строежи, които застрашават културното наследство

Термите на Каракала в Рим. Снимка: Jan Hazevoet/Уикипедия, CC BY 3.0 - Няма да има „Макдоналдс” до Термите на Каракала в Рим

Термите на Каракала в Рим. Снимка: Jan Hazevoet/Уикипедия, CC BY 3.0

Висшият административен съд на Италия забрани окончателно на „Макдоналдс“ да довърши започнатото заведение край Термите на Каракала в Рим – един от най-известните древноримски паметници на културата, съобщават италианските медии. Освен това решението на съда със сила на постановление дава право в бъдеще на държавните органи да блокират строителни обекти в околностите на културни и исторически обекти.

Според съда при взимане на решението е надделял принципът, че най-важна е защитата на културното наследство. В бъдеще Министерството на културата на Италия ще има право да изнася постановления за спиране на строителни работи, които „влияят върху изменението на ландшафта“, както при вече установени културни обекти, така и при тези, които тепърва могат да бъдат определени като такива.

„Макдоналдс“ вече са издигнали част от предвидените постройки върху площ от 10 хил. кв. м., след като са получили положителна оценка от Министерството на културата и разрешение от градския съвет. След вълна от възмущение в медиите през 2019 г. проектът е спрян по настояване на кметицата на Рим по това време Вирджиния Раджи. След това Министерството на културата е преразгледало позицията си и също се е обявило против строежа. През 2016 г. кметът на Флоренция Дарио Нардела забрани строителство на „Макдоналдс“ на площад Дуомо с сумите:

„Не искам да виждам заведение за бързо хранене до люлката на италианския Ренесанс“.

Термите на Каракала са строени между 212 и 216 г. по време на управлението на император Каракала. Това огромно здание, украсено с мрамор, мозайки и скулптури, е било посещавано от между 6 и 8 хил. души ежедневно. Днес е една от големите забележителности на Рим.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах