Фантомът

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Няма да подкрепя войната, за да ме приемат обратно в Русия“

Примабалерината от Болшой, която напусна Москва заради руската инвазия в Украйна, с интервю за мълчанието на колегите си и несигурното бъдеще на родината си

„Неприемливо е в нашия цивилизован свят конфликтите да се разрешават с война“, казва Олга Смирнова. Снимка: ЕПА/БГНЕС - „Няма да подкрепя войната, за да ме приемат обратно в Русия“

„Неприемливо е в нашия цивилизован свят конфликтите да се разрешават с война“, казва Олга Смирнова. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Пет часа, за да събере багажа си – толкова време ѝ трябва на Олга Смирнова, за да вземе съдбоносното решение да напусне Русия и позицията си на примабалерина в Болшой. Това се случи през март, когато Смирнова се нареди сред малцината руски творци, позволили си да осъдят публично руската агресия в Украйна. В изявление тя обяви, че започва работа за Националния холандски балет и се обяви против войната „с всяка фибра на душата си“.

В интервю за „Гардиън“ тя обосновава внезапното си решение с чувството, че не е в безопасност в собствената си родина.

„Просто усещах напрегнатата атмосфера в страната – казва тя и допълва, че не е била заплашвана от властите. – Международните полети се отменяха, имаше слухове, че границите ще бъдат затворени и затова взех решението да напусна. Не исках да рискувам да чакам. Имах нуждата да използвам гласа си, не можех повече да мълча. Възхищавам се на руската литература, Достоевски и Толстой са любимите ми писатели. От техния пример знам, че човек трябва да говори открито и честно.“

Вижте още: ПРИМАБАЛЕРИНА ОТ БОЛШОЙ НАПУСКА ЗАРАДИ РУСКАТА ИНВАЗИЯ В УКРАЙНА

Макар и да е една от звездите на театъра, скъсването ѝ с Болшой не се отразило кой знае колко тежко на трупата, поне не и съдейки по реакциите им. Балерината споделя, че получила няколко „емоционални съобщения в подкрепа“.

 „Хората се страхуват да говорят – казва тя. – Ако нямат друг избор, освен да останат в Русия, затова предпочитат да не говорят. Всеки сам трябва да прецени в какво общество иска да живее и от каква свобода се нуждае.

Критиките към властта в страната често носят последици – наскоро генералният директор на Болшой бе сред руските интелектуалци, подписали се под писмо, осъждащо войната. На среща с представители на руските изкуства миналия петък Владимир Путин предложи сливане между Мариинския театър в Санкт Петербург и Болшой в Москва. Така на практика се отстранява „неудобният“ директор на московския театър Владимир Урин, за да може мястото му да бъде заето от Валерий Гергиев, големия руски диригент, който загуби ангажиментите си на западната сцена заради близостта си с Путин.

„Никога не съм следила политиката – казва Смирнова, като подбира внимателно думите си, отбелязва „Гардиън“. – Но политиката стана невъзможна за игнориране, затова и се обявих против войната. Неприемливо е в нашия цивилизован свят конфликтите да се разрешават с война.

Притеснява се обаче и за мястото на Русия в света:

„Много е болезнено, репутацията на всички руснаци пострада от действията на руското правителство“.

Смирнова отдавна обмисля решението да премести кариерата си на Запад, запленена от гост хореографите в Болшой. И все пак би предпочела да го направи при по-добри обстоятелства. Само ден след пристигането си в Амстердам, балерината вече репетира за нова продукция на „Раймонда“, премиерата е по-късно през април.

„Много съм щастлива, че отново репетирам, това ме спасява от хаоса отвън – казва тя. – За да се завърна в Русия, най-вероятно ще трябва да върна думите си, а няма начин да направя това. Разбира се, бих се радвала да видя родителите си, родния си Санкт Петербург. Но бъдещето е толкова несигурно сега – както на Русия, така и моето собствено.“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg