СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Няма да позволя британски робовладелец да ми отнеме фамилията“

Как отеква свалянето на статуята на робовладелец Едуард Колстън у актьора Лий Едуард Колстън, чиито предци са били роби

Лий Едуард Колстън пред Би Би Си: „Ние взимаме нещата, които ни уязвяват и ги превръщаме в наследство“. Снимка: Стопкадър от Би Би Си - „Няма да позволя британски робовладелец да ми отнеме фамилията“

Лий Едуард Колстън пред Би Би Си: „Ние взимаме нещата, които ни уязвяват и ги превръщаме в наследство“. Снимка: Стопкадър от Би Би Си

Когато статуята на Едуард Колстън е свалена в Бристъл по време на британските протести от движението „Животът на чернокожите има значение“ (Black Lives Matter), това отеква по особен начин в един човек, намиращ се на хиляди километри. Това е актьорът Лий Едуард Колстън, който днес иска да разбере дали между него и робовладелеца от XVII в. има нещо повече от фамилията. Пред Би Би Си американецът обяснява защо отказва да приеме фамилията му да бъде опетнена от варварските практики на миналото.

„Не трябва да допускаме нечия грозота – наследството на този човек, да диктува наследството на моето семейство – казва Лий Едуард Колстън в разговор с Лора Фостър за Би Би Си. – В Бристъл статуята на Едуард Колстън беше свалена. Това ми се отрази по много специфичен начин, защото се казвам Лий Едуард Колстън. Просто ме накара да се замисля каква е връзката ми с този човек, с който споделям не едно, а две имена, който е известен робовладелец и търговец на роби. Като чернокож американец съм един от потомците на търговията с роби, чувствам се като жив пръстов отпечатък на робството. Не минава ден, в който да не съм повлиян от расизма. Дори в живот под карантина. Дори в собствения ми дом.“

Лий Едуард Колстън е от Филаделфия. Работил е като охранител в затвора, бил е режисьор, драматург – автор на пиесата „Петелът“, актьор, автор и учител по актьорско майсторство. Учил е в „Джулиард скул“, играе в театъра – в спектакли като „Отело“ на Шекспир и „Вуйчо Ваньо“ на Чехов.

На въпрос интересувал ли се е някога откъде идва фамилията му, актьорът отвръща:

„Не. Единствената причина, поради която чернокожите имат фамилни имена, е, защото баркодовете все още не са били измислени. Поробените чернокожи са били собственост и са ни давали своите фамилни имена, за да знаят останалите бели хора чия собственост сме. Да споделяш име с някого, който е истински ужасно човешко същество и след това да гледаш това човешко същество не само да бъде възхвалявано, но и обезсмъртено… Това са много сложни чувства… Той пороби хора на Карибите и търгува с поробени хора във Вирджиния. Семейството ми е от Вирджиния. Това е вихър от емоции“.

Бронзовата статуя на Едуард Колстън беше свалена от демонстранти в Бристъл на 7 юни и хвърлена в местното пристанище. Роден в Бристъл през 1636 г., Колстън е бил член на британския парламент, натрупал състоянието си от търговия  с роби, довел около 80 хиляди мъже, жени и деца от Африка към Карибско море и Америка. Много от хората, превозвани в корабите му, умират по време на пътуването. Паметникът му е вдигнат през 1895 г. заради филантропията му – дарявал е значителни суми за издръжка на училища и църкви. Статуята и в миналото е ставала обект на протести. Днес името на Колстън в Бристъл носят училище, кула и улица.

Лий Едуард Колстън заявява пред Би Би Си, че се е почувствал добре, след като статуята на роботърговеца е била свалена.

„Тези статуи са паметници на бялото превъзходство – казва той. – Те са струпеи на голямото американско и британско наследство на търговията с роби, около която вървим на пръсти. На пръсти вървим около темите за расизма. За да излекуваме тези рани, трябва да сме достатъчно смели и да нагазим в дълбокото, да водим неудобни разговори и след това неудобните разговори да бъдат придружени от действия.“

Американецът твърди, че се е питал дали да не промени фамилията си:

„Да, но защо? Един от братовчедите ми ме попита: „Как трябва да се чувстваме, носейки тази фамилия след всичко това?”. Тогава предложих да се гордеем с фамилията си, защото като американски чернокожи и потомци на роби, ние сме направили с фамилията си това, което чернокожите американци направиха с всичко. Взимаме нещата, които ни уязвяват и ги превръщаме в наследство. Аз съм от потекло на невероятни чернокожи мъже, съчетани с мощната сила на невероятни чернокожи жени. С това съм много горд и отказвам да позволя на робовладелец да ми го отнеме, след като Америка вече е взела толкова много от мен“.

Вижте още: БАНКСИ С ПРЕДЛОЖЕНИЕ КАКВО ДА СЕ СЛУЧИ СЪС СВАЛЕНАТА СТАТУЯ В БРИСТЪЛ

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg