Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Няма да ви покажем рекламата, вижте посланието

Видео с гласа на Тончо Жечев оживи социалните мрежи. Не е дошъл Българският Великден

 - Няма да ви покажем рекламата, вижте посланието

„Телевизионният позор изглежда няма предел.“
Кеворк Кеворкян

„Винаги ми е действало главозамайващо гениалното откритие на Вапцаров: „И нашта мъка ненаписана сама в пространството ще скита.“
Тончо Жечев *

Кеворк Кеворкян е с особена позиция в обществото. Крайните му (често силно спорни) тези, очаквано, му трупат нови и нови почитатели, далеч отвъд заклетите му фенове, закърмени, отраснали и остарели с „Всяка неделя“. Затова и когато Кеворкян се изказа остро срещу някаква си телевизионна реклама, хората вкупом се втурнаха към YouTube, за да я видят.

Фактите: Водеща компания за продажба на гориво празнува достолепен рожден ден, 85 години. Поръчва си реклама. И я получава: кадри на обикновени служители на компанията, които си вършат ежедневната работа, на чийто фон звучи гласът на Тончо Жечев с едно негово прочуто изказване, направено в интервю. (След като акуратно името на писателя е изписано за цели 3 секунди в началото.)

Проблемът: Кеворк Кеворкян определи рекламата като „изумителна“ (с отрицателен знак), вметна „днешните дебили, които щъкат навсякъде“, нарече създателите на клипа „наглеци“ и прокламира, че „Тончо сигурно се е обърнал в гроба от тази злоупотреба – дива, съвсем по мярката на всички безчинства на Прехода“.

Само дето никаква злоупотреба няма – правата върху гласа на Тончо Жечев са напълно уредени, потвърди пред БНТ синът на писателя Йордан Жечев. Нещо повече, той самият е рекламист и е бил ангажиран от компанията за създаването на реклама, далеч преди да се появи концепцията ѝ и идеята гласът на автора на „Българският Великден“ да звучи зад кадър.

В телефонен разговор в предаването „Денят започва с култура“ Йордан Жечев нарече обвиненията „гнусни инсинуации, както се казваше едно време“ (време, което Кеворк Кеворкян познава отлично) и заяви, че знае добре къде биха стояли моралната стойност и ценности на баща му в подобен казус. Нима не е така?

Ако човек попадне на рекламата по телевизията, тя ще се случи някъде между лошия кашличко, клетия пилот с обаждаща се простата и русата красавица с газове и болезнена менструация. Но независимо от това – думите на Тончо Жечев са важни и трябва да бъдат чути, несъмнено отвъд користните цели на съответната реклама и компания.

Затова ви предлагаме изказването на писателя. Без да ви покажем самото видео.

„Аз открих хората, които работят като къртове на историята, не като герои. Те са друг тип хора. Историята има нужда, изглежда, и от герои, и от къртове, които бавно, постепенно подравят едни основи, за да сложат нови основи. Но винаги основната им грижа е тия основи да бъдат солидни, да бъдат трайни. Това са така наречените в историята еволюционисти – за разлика от революционерите. И за тях има място в историята, но по-голямата част от историята е делнична работа, продължителна делнична работа, в която се съгражда гражданско общество.“


∗ С тези думи започва интервю на Тончо Жечев, публикувано във вестник „Сега“ на 5 юли 1999 г., ден преди той да навърши 70 години.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

Младост

kapatovo.bg