Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Няма да ви разваляме удоволствието. Но Силата не е това, което беше

Хан Соло е голямата звезда в Епизод VII от „Междузвездни войни“ 

Новите злодеи в „Междузвездни войни“ са почитатели на нацистката мода и идеология. - Няма да ви разваляме удоволствието. Но Силата не е това, което беше

Новите злодеи в „Междузвездни войни“ са почитатели на нацистката мода и идеология.

За родените през 70-те, за израслите през 80-те това сигурно е потресаващо събитие: в „Междузвездни войни: Силата се пробужда“ Хан Соло, принцеса Леа и Люк Скайуокър се завръщат – трийсет години след събитията от „Завръщането на джедаите“. Точно толкова време е минало и откакто Харисън Форд, Кари Фишър и Марк Хамил за последен път играха тези култови герои. Тук отново е и Питър Мейхю – Чубака. Само че на него годините не му личат – вероятно заради гъстата козина. 

Да сме наясно още от началото – каквото и да е казал Стивън Спилбърг, „Междузвездни войни: Силата се пробужда“ не е най-добрият филм в историята на киното. Не и най-добрият от поредицата – макар че може много да се спори кой заслужава тази титла. Дори не е най-добрият филм за годината. Но все пак е от качествените приключенски блокбъстъри, които надали ще оставят след себе си разочаровани зрители.

Хан Соло и Чубака – единият е остарял по-видимо.

Разбира се, ако сте сред индоктринираните, сред фанатиците, сред израслите с битките между Империята и бунтовниците, за вас нещата може стоят много по-лично. Някои преживявания в детството имат влияние върху целия живот – и това не е непременно лошо. Но със сигурност може да изкриви преценката.

От изброените стари лица с по-голяма роля в този епизод е само Хан Соло. И на 71 г. Харисън Форд се справя блестящо с ролята си на най-симпатичния контрабандист в своята отдалечена галактика. Актьорът приковава вниманието така, че когато е на екрана, всички около него избледняват.

Рей (Дейзи Ридли) и Фин (Джон Бойега) в екшън епизод

Останалите действащи лица са нови и актьорите зад тях са млади. Английската актриса Дейзи Ридли играе ролята на Рей – самотна вехтошарка от пустинната планета Джаку, която обаче освен да събра стари железа и други отпадъци, притежава някои неподозирани способности. Фин (чудесният Джон Бойега) е съвсем обикновен човек, ако не броим, че е от много рядката порода на отказалите се да служат на Злото. Оскар Айзък е Поу Дамерон – един от най-добрите пилоти на бунтовниците, Адам Драйвър се превъплъщава в Кайло Рен – опасен тип, който ходи с черна маска и ръководи армията на новата злодейска сила, Първи ред. Те се борят за ред, законност и справедливост и са фенове на нацистката етика и естетика.

Рей със своя боклукчийски камион на въздушна възглавница

Без да навлизаме в сюжетни подробности, за да не ви разваляме удоволствието от филма, ще кажем само, че в основата си и този епизод няма принципни разлики с който да е следобеден сапунен сериал. От тези, в които има тайна любов, неочаквано появяващи се деца и заплетени семейни отношения – плюс малко фантастика.

Междузвездни войни без лазерни мечове нито са междузвездни, нито са войни.

Всъщност има доста фантастика, космически преследвания, въздушни боеве и нова Звезда на Смъртта. И бунтовници с шаячни куртки и каскети – като украински партизани от Втората световна война. И чудовища, с размерите на селско читалище, които се състоят само от пипала и зъби…

В заключение – добро приключение, с точен ритъм, добра визия, няколко силно драматични момента, приличен екшън и много загадки, които тепърва ще се разплитат.


Всичко по темата „Междузвездни войни: Силата се пробужда“

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90