Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

И ний сме дали нещо на света! (снимки)

Словото не е подвластно на времето, заяви пред Народната библиотека на 24 май президентът Росен Плевнелиев

Най-добрата инвестиция в бъдещето на една държава и един народ е в образованието на младите, каза в словото си на празника президентът Росен Плевнелиев. Снимки: БГНЕС - И ний сме дали нещо на света! (снимки)

Най-добрата инвестиция в бъдещето на една държава и един народ е в образованието на младите, каза в словото си на празника президентът Росен Плевнелиев. Снимки: БГНЕС

Стотици хора се включиха в шествието в София за 24 май, Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост. След като извървя с гражданите пътя от Президентството до Народната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, на тържеството край паметника държавният глава Росен Плевнелиев заяви, че за нас, българите, няма друг ден като този – ден, в който можем да възкликнем „И ний сме дали нещо на света, на вси славяни книга да четат”.

„Ден, в който се прекланяме пред историческото дело и мисия на светите братя и техните ученици; ден, в който отдаваме заслужено признание за всеотдайността и апостолския труд на българските учители и будители – посочи президентът в словото си, цитиран от агенция „Фокус“; – ден, в който се гордеем, че сме българи, че сме народ със славно минало и бъдеще, древен и културен народ, създал своя собствена азбука, дал писменост и просветление на стотици милиони по света.“

Национален приоритет – дългосрочен, надпартиен и стратегически, трябва да е възраждането на българското образование, наука и култура – продължи Плевнелиев, – а най-добрата инвестиция в бъдещето на една държава и един народ е в образованието на младите.

Президентът Росен Плевнелиев полага цветя на паметника на Светите братя.

Президентът Росен Плевнелиев полага цветя на паметника на Светите братя.

„Словото е вечно, то не е подвластно на времето – обясни президентът. – В това е и голямото чудо на словото – да помни, да претворява, да съхранява. Ето защо да познаваш и съхраняваш българския език и култура, история и душевност, не е въпрос само на образование, а на принадлежност към народ и родина.“

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Заедно с държавния глава на тържеството пред Библиотеката бяха патриарх Неофит, министърът на образованието Меглена Кунева, столичният кмет Йорданка Фандъкова, депутати и общински съветници.

В своето слово Фандъкова отбеляза, че най-голямата българска победа е приемането и съхранението на българския език въпреки превратностите на времето.

Светска и духовна власт, рамо до рамо.

Светска и духовна власт, рамо до рамо.

„Честит празник на знанието и духовността – заяви кметът. – Преди 12 века, младата тогава българска държава изработва и утвърждава своя собствена азбука. Безпрецедентен акт за тогавашна Европа. С кирилицата и собствения си език България излиза на политическата сцена не само като държава на силни войни, а като един народ, чиято сила е духовна, просветна и любомъдра. Защото в историята се влиза с победи и геройства, но се остава със слово и книжнина.”

Йорданка Фандъкова се обърна и към децата и учениците, като посочи, че всички ние разчитаме на тяхното любопитство и любознателност; да се запази любовта към четенето и книгите в този век на технологиите.

„Да пазим българския език, защото той е не само комуникация – призова кметът. – Езикът е мислене. От него започва онова, което българите наричаме просвета. Просветеният човек е мислещ човек. Нека със знания и критичен дух да различаваме истината от лъжата и фактите от заблудите, защото силата на езика е в неговата истина. Честит празник!“

Патриарх Неофит

Патриарх Неофит

Премиерът Борисов пък поздрави българите с празника малко преди тържеството – от официалния си профил във Фейсбук. В краткото си послание министър-председателят отчете, че 24 май е един от най-светлите български празници, а приносът на страната ни през вековете да съхрани славянската писменост е нещо, с което всеки у нас може да се гордее.

„Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост е един от най-светлите български празници – написа Борисов. – Писмеността, чийто първообраз е създаден от светите братя Кирил и Методий, днес е възприета като официална за стотици милиони по света, които я ползват в своята ежедневна комуникация. Приносът на България през вековете да се съхрани тази културна ценност в световен мащаб е значителен и е нещо, заради което всеки българин може да бъде горд с произхода си. Честит празник!“

Селфи с президента

Селфи с президента

Росен Плевнелиев и Меглена Кунева (вдясно) на шествието към Библиотеката

Росен Плевнелиев и Меглена Кунева (вдясно) на шествието към Библиотеката

4839105

4839108

4839110

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах