Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Атласът на красотата (снимки)

Фотографката Михаела Норок пропътува света надлъж и нашир, за да улови нюансите на красотата

Красавица от Рейкиявик, Исландия, снимки: Михаела Норок - Атласът на красотата (снимки)

Красавица от Рейкиявик, Исландия, снимки: Михаела Норок

За фотографката Михаела Норок връзката с хората (и по-конкретно с жените) е най-важната част от пътуването. За блога „Атласът на красотата“ Норок снима жени по целия свят и улавя красотата във всичките й различни форми.

„Често „Атласът на красотата“ ме връща в някоя страна, където съм била преди да започна този проект – казва Норок пред Би Би Си. – Но второто ми посещение винаги е напълно различно. Аз вече не съм турист. Чрез работата си имам шанса да разговарям с десетки хора и да придобия по-задълбочена представа за тази страна.”

Норок е открила, че когато разбере кое се възприема за красиво на определено място, тя разбира по-добре местните обичаи и култура:

„В много бивши комунистически страни, където в градовете доминират сиви сгради и булеварди, жените са склонни да развиват красотата си по много колоритен начин. Те използват повече грим и стилът им на обличане включва по-ярки дрехи.”

В Индия Норок установява, че възприемането на красотата отразява живата и донякъде френетична атмосфера на страната, където традиционното облекло е украсено със сложни модели и цветове.

„По повечето пътища трафикът е в пълен хаос – казва фотографката, – но когато видите жена, облечена в сари и с изрисувани с къна ръце, всичко изглежда съвсем на мястото си. За разлика от тях западните жени са склонни към минимализъм и простота, отразяващи техния по-организиран начин на живот.“

Джодпур, Индия

Джодпур, Индия

Именно чрез интимността на своите снимки Норок е в състояние да разкрие определени тънкости от различните култури – дори ако тези култури са почти изцяло непознати за останалия свят.

„Севернокорейските жени живеят в пълна изолация, затова те не са запознати със световните тенденции – отбелязва тя. – Но те много обичат високите токчета и обикновено носят класически модели, винаги комбинирани от значка с образа на лидера на страната на гърдите си.“

Пхенян, Северна Корея

Пхенян, Северна Корея

Независимо от избора на дрехи, истинският смисъл на снимките на Норок е по-дълбок от повърхността на кожата:

„Моят проект не е просто за външната красота. Чрез снимките си аз се опитвам да улавя усещането за топлина и спокойствие, което изразява вътрешната красота на всяка жена. 

Жените на моите снимки са различни в много отношения, но и много близки в други. Всички ние сме хора и има неща отвъд етноса, религията и социалния статус, които ни свързват.“

Букурещ, Румъния

Букурещ, Румъния

Душанбе, Таджикистан

Душанбе, Таджикистан

Тибетското плато, Китай

Тибетското плато, Китай

Кейптаун, Южна Африка

Кейптаун, Южна Африка

Оксфорд, Обединеното кралство

Оксфорд, Обединеното кралство

Харлем, Ню Йорк

Харлем, Ню Йорк

Коридорът Вафан, Афганистан

Коридорът Вахан, Афганистан

Катманду, Непал

Катманду, Непал

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах