Няма измама – французойката Жана Калман е най-дълго живелият човек

Опровергано е твърдението, че е починала през 1934 г. и дъщеря ѝ е приела самоличността на майка си, за да бъде избегнат данък наследство

Жана Калман умира на 122 години през 1997 г. и държи рекорда на Гинес за най-дълго живял човек. - Няма измама – французойката Жана Калман е най-дълго живелият човек

Жана Калман умира на 122 години през 1997 г. и държи рекорда на Гинес за най-дълго живял човек.

Французойката Жана Калман, починала на 122 години през 1997-а, трябва да запази титлата си на човека, достигнал най-дълбока възраст, заявиха френски изследователи, отхвъряйки твърденията за измама.

Специалистите по стареенето Жан-Мари Робин и Мишел Алард – които през 90-те я обявиха за най-дълго живелият човек – заявиха, че преглед на стари и нови данни потвърждава, че тя „остава най-старият човек, чиято възраст е добре документирана“, съобщава сайтът „Франс 24”.

„Скорошните твърдения, че семействата Калман и Било (нейни роднини) са организирали конспирация с цел данъчна измама чрез подмяна на самоличността между майка и дъщеря, спечелиха международното медийно внимание“, пише Робин, Алард и други двама изследователи в „The Journals of Gerontology“.

„Като се позоваваме на оригиналните компоненти на валидирането на възрастта ѝ, както и на допълнителна документация относно твърденията за измама, ние предоставяме доказателства защо тези твърдения се основават на неточни факти”, пишат те.

Калман почина през 1997 г., като постави рекорд, който все още е ненадминат – 122 години и 164 дни. Тя се шегуваше, че Бог сигурно е забравил за нея.

През декември миналата година руски изследователи заявиха, че Калман е починала през 1934 г. и че дъщеря ѝ Ивон е приела самоличността на майка си, за да бъде избегнато плащането на данък наследство. Те обявиха, че жената, починала през 1997 г., е Ивон, а не майка ѝ – и тя е била „едва“ на 99-годишна възраст.

Руските твърдения се основавали на биографични данни, интервюта и снимки на Жана Калман, показания на свидетели и публични записи в общината на Арл в Южна Франция, където тя е живяла.

Да срещнеш Ван Гог

Киномания

Новото изследване доказва, че самоличността на Калман „не е била узурпирана”, се казва в изявление на френския научен институт INSERM, където Жан-Мари Робин работи като ръководител на научните изследвания.

Според него, е направена кръстосана проверка на оригиналните данни, използвани за валидиране на самоличността на Калман, с новооткрити документи – и те сочат, че „няма нито данъчна измама, нито фалшифициране” на самоличността на Жана Калман. Екипът е използвал и математическо моделиране, за да обори аргумента, че толкова дълбоката старост е невъзможна.

Един на всеки 10 милиона столетници може да достигне 123-годишна възраст, казват те – „вероятност, която със сигурност е малка, но това далеч не прави възрастта на г-жа Калман статистически невъзможна“.

„Всички открити документи противоречат на руската теза”, заяви Робин пред „Франс прес“.

От INSERM не виждат необходимост от ексхумация на тялото, въпреки че след смъртта на г-жа Калман не е извършена аутопсия.

Родена на 21 февруари 1875 г., Калман бе най-голямата атракция на град Арл в Южна Франция от времето на Винсент ван Гог, който е живял там около година през 1888-а (когато тя е била на 13).

Жана Калман споделяше, че е срещнала художника, когато той идвал в магазина на чичо ѝ, за да си купува бои, и го е запомнила като „много грозен“ и с „ужасен характер“.

Калман говореше колко обича шоколад и порто и пушеше от време на време по цигара, преди здравето ѝ да се влоши.

Вижте още: ТЯ Е НАЙ-ВЪЗРАСТНАТА АКТРИСА В СВЕТА

ДС