VivaPay

Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Няма измама – французойката Жана Калман е най-дълго живелият човек

Опровергано е твърдението, че е починала през 1934 г. и дъщеря ѝ е приела самоличността на майка си, за да бъде избегнат данък наследство

Жана Калман умира на 122 години през 1997 г. и държи рекорда на Гинес за най-дълго живял човек. - Няма измама – французойката Жана Калман е най-дълго живелият човек

Жана Калман умира на 122 години през 1997 г. и държи рекорда на Гинес за най-дълго живял човек.

Французойката Жана Калман, починала на 122 години през 1997-а, трябва да запази титлата си на човека, достигнал най-дълбока възраст, заявиха френски изследователи, отхвъряйки твърденията за измама.

Специалистите по стареенето Жан-Мари Робин и Мишел Алард – които през 90-те я обявиха за най-дълго живелият човек – заявиха, че преглед на стари и нови данни потвърждава, че тя „остава най-старият човек, чиято възраст е добре документирана“, съобщава сайтът „Франс 24”.

„Скорошните твърдения, че семействата Калман и Било (нейни роднини) са организирали конспирация с цел данъчна измама чрез подмяна на самоличността между майка и дъщеря, спечелиха международното медийно внимание“, пише Робин, Алард и други двама изследователи в „The Journals of Gerontology“.

„Като се позоваваме на оригиналните компоненти на валидирането на възрастта ѝ, както и на допълнителна документация относно твърденията за измама, ние предоставяме доказателства защо тези твърдения се основават на неточни факти”, пишат те.

Америка за България

Калман почина през 1997 г., като постави рекорд, който все още е ненадминат – 122 години и 164 дни. Тя се шегуваше, че Бог сигурно е забравил за нея.

През декември миналата година руски изследователи заявиха, че Калман е починала през 1934 г. и че дъщеря ѝ Ивон е приела самоличността на майка си, за да бъде избегнато плащането на данък наследство. Те обявиха, че жената, починала през 1997 г., е Ивон, а не майка ѝ – и тя е била „едва“ на 99-годишна възраст.

Руските твърдения се основавали на биографични данни, интервюта и снимки на Жана Калман, показания на свидетели и публични записи в общината на Арл в Южна Франция, където тя е живяла.

Да срещнеш Ван Гог

Новото изследване доказва, че самоличността на Калман „не е била узурпирана”, се казва в изявление на френския научен институт INSERM, където Жан-Мари Робин работи като ръководител на научните изследвания.

Според него, е направена кръстосана проверка на оригиналните данни, използвани за валидиране на самоличността на Калман, с новооткрити документи – и те сочат, че „няма нито данъчна измама, нито фалшифициране” на самоличността на Жана Калман. Екипът е използвал и математическо моделиране, за да обори аргумента, че толкова дълбоката старост е невъзможна.

Един на всеки 10 милиона столетници може да достигне 123-годишна възраст, казват те – „вероятност, която със сигурност е малка, но това далеч не прави възрастта на г-жа Калман статистически невъзможна“.

„Всички открити документи противоречат на руската теза”, заяви Робин пред „Франс прес“.

От INSERM не виждат необходимост от ексхумация на тялото, въпреки че след смъртта на г-жа Калман не е извършена аутопсия.

Родена на 21 февруари 1875 г., Калман бе най-голямата атракция на град Арл в Южна Франция от времето на Винсент ван Гог, който е живял там около година през 1888-а (когато тя е била на 13).

Жана Калман споделяше, че е срещнала художника, когато той идвал в магазина на чичо ѝ, за да си купува бои, и го е запомнила като „много грозен“ и с „ужасен характер“.

Калман говореше колко обича шоколад и порто и пушеше от време на време по цигара, преди здравето ѝ да се влоши.

Вижте още: ТЯ Е НАЙ-ВЪЗРАСТНАТА АКТРИСА В СВЕТА

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg