Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

„Няма как да връщаме пари на публиката за частни концерти“

Отворено писмо до Бойко Борисов за финансовите загуби при отмяна на концертите, чиито организатори не получават държавна субсидия

Турнето на испанския цигулар Ара Маликян в България, планирано за март, се отлага за юни - 16 юни във Варна, 17 юни в София, 19 юни в Пловдив. Закупените билети ще важат за новите дати без презаверка. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - „Няма как да връщаме пари на публиката за частни концерти“

Турнето на испанския цигулар Ара Маликян в България, планирано за март, се отлага за юни - 16 юни във Варна, 17 юни в София, 19 юни в Пловдив. Закупените билети ще важат за новите дати без презаверка. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Изявлението на министъра на културата Боил Банов, че зрителите могат да си получат парите за събитията в културата, отменени заради коронавируса, доведе до съществени загуби на организаторите на концерти, които не получават субсидия от държавата. Това се казва от отворено писмо до министър-председателя Бойко Борисов от „Сцена Музика“, сдружение на българските организатори на концерти, фестивали и други музикални събития. 

Проблемът е, че обещанието на министъра за връщане на парите на публиката може да фалира някои промоутъри поради невъзможност на част от артистите да определят нова дата за концерт у нас.

„Това поставя бранша в извънредна финансова ситуация, тъй като за организацията на тези концерти вече са извършени всички плащания към всички подизпълнители и не може да става дума за връщане на билети на обща стойност, възлизаща на шестцифрени суми – се казва в отвореното писмо. – И това е така, именно защото поради форсмажорните обстоятелства организаторите няма да получат връщане на заплатените от тях суми, съответно – няма да разполагат със средствата за възстановяване стойността на билетите.“

Днес в 11 ч. предстои среща между представители на „Сцена Музика“ и министъра на културата.

Предлагаме ви пълния текст на писмото до Бойко Борисов, с копия до министъра на здравеопазването, министъра на културата и медиите.

„Уважаеми господин министър-председател,

На първо място, бихме искали да изразим загрижеността си от нарастващата опасност от епидемия на грип тип Б и COVID-19 и да Ви уверим, че Сдружение „Сцена музика“ се отнася изключително сериозно и отговорно към здравето на българските граждани. В този смисъл ние не бихме искали да препятстваме по какъвто и да е начин мерките, които Министерски съвет е предприел във връзка с разпространението на заразата, а единствено да се обърнем към Вас с молба да координирате тяхната съгласуваност и с нас, като частни културни организации без бюджетна издръжка, които ще понесат най-голямата тежест от прилагането им.

В последните няколко дни членовете на нашето Сдружение преживяха безпрецедентна ситуация, създадена от поредица управленски решения – свидетелство, че висшата държавна администрация в лицето на Министъра на културата, Боил Банов, не е способна на социално-отговорно поведение към икономически субекти в областта на културата.

В резултат на предложението на Министъра на здравеопазването (заповед № РД-01-117/08.03.2020), по препоръка на Националния оперативен щаб и лично по предложение на Министъра на културата Боил Банов да се отменят всички културни събития, бяха отменени напълно разпродадени концерти на чуждестранни изпълнители с много хиляди посетители в най-големите и представителни зали в София и в страната. Това, че два дни по-късно в публичното пространство се излагат хипотези, че тази драстична мярка дори може да отпадне, говори още повече за липсата на професионализъм, на поглед към световния опит, както и незачитане мнението на компетентни и експертни специалисти в съответните области.

Непосредствено след обявяването на забраната за посещения на културни мероприятия в страната, най-тежко сътресение за гилдията ни създаде едно крайно необмислено действие на Министъра на културата. Министър Банов направи изявление пред най-гледаната телевизия, в най-гледаното време, което беше предадено в сайтове с много висока посещаемост, че всички хора с билети за отменените културни събития „ще получат парите си“. В това си изказване Министър Банов, поради некомпетентност или лекомислие, не е уточнил, че министерството може да гарантира само събития, организирани от държавни културни институции, на които той е принципал, а не би могъл да поеме подобен ангажимент от името на частни организации, които по правилата на действащото българско законодателство – Търговския закон, както и съгласно принципите на европейското и международно право, са напълно освободени от подобни действия при наличие на форсмажорни обстоятелства като сегашните.

На българските сцени, освен държавните и общински, има и други участници. Членовете на Сдружение „Сцена музика“ са частни организации, които не получават държавна субсидия за всеки продаден билет и са на пълна самоиздръжка. При организацията на всяко събитие, освен че заплащат хонорари на изпълнителите, те преразпределят средства на подизпълнители, в това число – големи спортни зали и зали с национално значение, хотели, авиолинии, БНР и БНТ и други телевизии и радиа с национален и местен обхват, Столичен Метрополитен, рекламни агенции, фирми за вътрешен транспорт, компании за озвучителна и осветителна техника и десетки други по-малки контрагенти. Всички те формират не малка част от търговския оборот, плащат данъци и в крайна сметка извършват общественополезна дейност в областта на културата. Всички те са ощетени от този безпрецедентен акт, при това с огромни средства.

Някои от членовете на нашето Сдружение, за да удовлетворят интересите на зрителите, за броени часове направиха и невъзможното съвместно с мениджърите на изпълнителите и благодарение на адекватността на залите успяха да пренасрочат турнета и концерти за по-късни дати през 2020-а година, като по този начин запазиха възможността на зрителите, закупили си билети, да посетят тези събития. Независимо от това, те търпят съществени загуби и претенции от зрители за връщане на билети поради изявлението на Министъра на културата. Някои организатори на концерти обаче са принудени на окончателна отмяна поради ангажираност на музикантите в по-късен период и невъзможност за пренасрочване.

Това поставя бранша в извънредна финансова ситуация, тъй като за организацията на тези концерти вече са извършени всички плащания към всички подизпълнители и не може да става дума за връщане на билети на обща стойност, възлизаща на шестцифрени суми. И това е така, именно защото поради форсмажорните обстоятелства организаторите няма да получат връщане на заплатените от тях суми, съответно – няма да разполагат със средствата за възстановяване стойността на билетите.

Изправени сме пред угрозата десетки организации да фалират, да изпаднат в несъстоятелност, и не само да не проведат пренасрочените събития и да не възстановят билетите на гражданите, но нещо повече – да се създаде огромен културен и социален вакуум, в който нито ще има кой да провеждаголемикултурнисъбития с международна значимост, нито гражданите ще имат доверие да посещават такива занапред. Подобен социален и икномически проблем, бихме могли да приравним само с фалита не на една, а на всички банки на територията на страната.

Застраховките на нашите събития, направени в авторитетни застрахователни компании, не покриват щети, нанесени от форсмажорна ситуация, в каквато фактически сме поставени със споменатите управленски решения.

Членовете на Сдружение „Сцена Музика“ се обръщат към Вас с молба за социално-отговорно отношение към нашия бранш сега и занапред. Ние, както и целият останал свят, не сме наясно дали ситуацията с COVID-19 няма да ескалира. Молим Ви да се вземат адекватни мерки, за да се предпази браншът от фактически фалити и ако се наложи – да се предоставят държавни субсидии за претърпените загуби, вследствие неадекватни административни решения на конкретни министри от кабинета. Нашите европейски колеги, с чиято работа ние съвсем основателно се сравняваме, ще получат адекватно правителствено обезщетение за много по-различна ситуация, свързана с COVID-19.

В настоящата ситуация се обръщаме към Вас и с молба за официално изявление от страна на кабинета и Mинистъра на културата с оглед изясняване на ситуацията с отменените концерти и разсейване на създалото се съмнение у гражданите, че ние, като частни организации носим каквато и да е финансова отговорност за взетите от Кризисния щаб мерки.

Апелираме за среща с Министъра на културата, на която да бъдат обсъдени в делови порядък мерките за бранша. От своя страна Ви даваме своето уверение, че ще продължим да работим усилено и отговорно за развитието на културата в България.

Ние апелираме към българската общественост и нашата многолюдна аудитория да подкрепи справедливите ни искания, за да продължим да работим в интерес на българските зрители.

С уважение,
Станислав Дражев
Председател на УС на Сдружение „Сцена музика“

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах