Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Няма ключ за Maгнум Oпуса на Йеронимус Бош

Сайт предлага изследване на триптиха „Градината на земните удоволствия“ в изключителна дълбочина

Размерите на триптиха са 2.2 x 3.89 метра, така че не се учудвайте, ако не можете да различите почти нищо на тази репродукция. Хиперлинкът по-долу обаче ще ви изпрати на изключително детайлна разходка из „Градината на земните удоволствия“. - Няма ключ за Maгнум Oпуса на Йеронимус Бош

Размерите на триптиха са 2.2 x 3.89 метра, така че не се учудвайте, ако не можете да различите почти нищо на тази репродукция. Хиперлинкът по-долу обаче ще ви изпрати на изключително детайлна разходка из „Градината на земните удоволствия“.

Векове наред философи, мислители и изкуствоведи спорят за значението на „Градината на земните удоволствия“ – огромният, наситен с детайли и убедително гротесков триптих на Йеронимус Бош от края на XIV или началото на XV век, рисуван около смъртта на художника и считан за негов Maгнум Опус.

Какво той действително казва за присъствието и падението на човека на Земята? Сериозно или иронично го изобразява? Предупреждава ли ни да не встъпваме в изкушение, или е възхвала на греха? Религиозна или атеистична позиция заема? И какво значат всички тези страховити животни и странни псевдосексуални актове?

„При все мащабните, ерудирани и отчасти изключително полезни изследвания на проблема – казва изкуствоведът Ервин Пановски, цитиран от онлайн платформата Open Culture – не мога да спра усещането, че разкриването на истинската тайна на неговите гигантски кошмари и видения все още предстои.“

Пановски заявява, че през 50-те години на миналия век, период, в който според него се правят най-усилените опити за дешифриране на Бош, са отворени „няколко процепа през вратата на заключената стая на художника“, но ключът, който я отваря, все още не е намерен.

Сега обаче всеки може с „чук в собствената си ръка“ да почука на портата – с интерактивна проекция на „Градината на земните удоволствия“, която позволява на хора по целия свят, само чрез интернет, да изследват картината в дълбочина и да слушат и четат историите и митовете около нейните детайли – далеч по-отблизо, отколкото ако се намират пред оригиналната творба в музея „Прадо“. (Стига изобщо успеят да си проправят път до нея през тълпите от туристи.)

„Посетителят на сайта ще получи далеч по-добро разбиране за триптиха, отколкото ако бе живял в късното Средновековие – се посочва в описанието на проекта, – ще може също и да се върне обратно след визитата си и отново да поеме оттам, докъдето е стигнал.“

Прекарайте известно време в блуждаене през рая, разгула и проклятието на Йеронимус Бош и, без значение дали ще търсите и академична информация за триптиха, ще намерите не едно и две неща, в които да се взрете с очарование – или недоверие.

Интерактивното изображение може да бъде видяно тук.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС