Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Няма малки държави. Има малки държавници

Външните министри на Украйна и България Дмитро Кулеба и Теодора Генчовска. Снимка: Зара Русева/БГНЕС - Няма малки държави. Има малки държавници

Външните министри на Украйна и България Дмитро Кулеба и Теодора Генчовска. Снимка: Зара Русева/БГНЕС

Имало такъв министър! Говоря за г-жа министъра на външните работи, която вчера започна своето изявление пред украинския си колега г-н Кулеба, че България била „малка държава“ и затова щяла да помага на Украйна толкова, колкото… „Малка държава“ тя нарече собствената си Родина!?

Припомням, че на днешна дата през 1876 г. шепа луди глави и част от по-будното българско население започват Априлското въстание срещу огромната тогава Османска империя с голямата идея да живеем ние сега в свободна държава. За да може г-жа министъра вчера да я нарече „малка“?! Какъв срам, по дяволите.

Няма малки държави, госпожо. Има малки държавници. Има малки идеи, малки мечти, малки хоризонти. Има малки хора. И когато тези малки хора ги изпонаизвадят кой знае откъде след поредните избори и ги инсталират по върхови места, тогава вече има и малка държава, даже съвсем мъничка.

Тази госпожа министър за последните месеци (най-драматичните месеци за Европа след Втората световна война) не е забелязвана почти никъде, не ходи почти никъде, а и не се среща с почти никого тук. Не е ясно какво точно прави, но явно не разбира, че:

а) България е със средна за Европа територия, т.е. не е никак малка по територия, напротив;

б) Една държава не е просто територия. Тя е (или трябва да е) нещо далеч по-голямо от петно на политическата карта.

И ако си външен министър, не би трябвало да ти мине през ума да си позволяваш да използваш думата „малка“ за Родината си.


Коментарът е от Фейсбук, заглавието е на „Площад Славейков“ – бел. ред.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах