Няма мозък, но има 720 пола – що е то?

Многоглава слуз е новата звезда на Парижкия зоопарк

В природата съществуват и други биологически „странности”, но за първи път толкова слабо изучено създание ще бъде показано в зоопарк. - Няма мозък, но има 720 пола – що е то?

В природата съществуват и други биологически „странности”, но за първи път толкова слабо изучено създание ще бъде показано в зоопарк.

Нов обитател, по-странен и изглежда много по-сексуален от всички останали, ще се засели в парижкия зоопарк в събота, 19 октомври. На галено го наричат Капката. Но организмът, подобен на жълт лишей, е загадка дори за биолозите, съобщава „Гардиън”.

Капката няма централна нервна система, няма и мозък, но може да решава проблеми и да споделя знания. Няма уста, стомах или очи, но е в състояние да открива и консумира храна.

Ако една „капка” бъде разрязана наполовина, ще се излекува за две минути. Капката няма крака, нито каквито и да е крайници – но може да се движи със скорост от 4 см/ч. Освен всичко останало, Капката има не 2, 3 или 11, а 720 пола. Запомнете това и го използвайте следващия път, когато някой ви каже, че Бог е отредил всички в природата да имат само по два пола.

Официалното название на този организъм е Physarum polycephalum („многоглава слуз”) и се смята за вид жълта лигавична плесен, която има свойствата на животно и гъба, но не е нито едното, нито другото.

Четенето е безопасно за вашето здраве

„Капката“ е живо същество, една от тайните на природата и ние не знаем какво точно е – казва Бруно Давид, директор на Парижкия природонаучен музей, добавяйки, че съществото живее и расте във влажния горски подлес, далеч от светлината. – Тя се държи като животно и е способна да се учи. Ака я поставим в лабиринт, бързо ще се ориентира и ще използва най-краткия път в търсене на храна.“

Ако съберем две „капки“, по-учената от тях ще предаде знанията си на другата. Изследователите са установили, че съществото ненавижда солта – ако поставим пред него солна бариера, то няма да мине през нея за нищо на света, но ще се научи да я заобикаля и всеки път ще го прави все по-бързо.

В природата съществуват и други биологически „странности”, но за първи път толкова слабо изучено създание ще бъде показано в зоопарк.

Colibri april 2017

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg