Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Няма мозък, но има 720 пола – що е то?

Многоглава слуз е новата звезда на Парижкия зоопарк

В природата съществуват и други биологически „странности”, но за първи път толкова слабо изучено създание ще бъде показано в зоопарк. - Няма мозък, но има 720 пола – що е то?

В природата съществуват и други биологически „странности”, но за първи път толкова слабо изучено създание ще бъде показано в зоопарк.

Нов обитател, по-странен и изглежда много по-сексуален от всички останали, ще се засели в парижкия зоопарк в събота, 19 октомври. На галено го наричат Капката. Но организмът, подобен на жълт лишей, е загадка дори за биолозите, съобщава „Гардиън”.

Капката няма централна нервна система, няма и мозък, но може да решава проблеми и да споделя знания. Няма уста, стомах или очи, но е в състояние да открива и консумира храна.

Ако една „капка” бъде разрязана наполовина, ще се излекува за две минути. Капката няма крака, нито каквито и да е крайници – но може да се движи със скорост от 4 см/ч. Освен всичко останало, Капката има не 2, 3 или 11, а 720 пола. Запомнете това и го използвайте следващия път, когато някой ви каже, че Бог е отредил всички в природата да имат само по два пола.

Официалното название на този организъм е Physarum polycephalum („многоглава слуз”) и се смята за вид жълта лигавична плесен, която има свойствата на животно и гъба, но не е нито едното, нито другото.

„Капката“ е живо същество, една от тайните на природата и ние не знаем какво точно е – казва Бруно Давид, директор на Парижкия природонаучен музей, добавяйки, че съществото живее и расте във влажния горски подлес, далеч от светлината. – Тя се държи като животно и е способна да се учи. Ака я поставим в лабиринт, бързо ще се ориентира и ще използва най-краткия път в търсене на храна.“

Ако съберем две „капки“, по-учената от тях ще предаде знанията си на другата. Изследователите са установили, че съществото ненавижда солта – ако поставим пред него солна бариера, то няма да мине през нея за нищо на света, но ще се научи да я заобикаля и всеки път ще го прави все по-бързо.

В природата съществуват и други биологически „странности”, но за първи път толкова слабо изучено създание ще бъде показано в зоопарк.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

Вълшебство

ДС