Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Няма място за старите писма на Харпър Ли

Кореспонденция от времето на „Да убиеш присмехулник“ не си намери купувач

Точно след месец предстои световната премиера на втория роман на Харпър Ли. - Няма място за старите писма на Харпър Ли

Точно след месец предстои световната премиера на втория роман на Харпър Ли.

След солидно предварително медийно отразяване и в годината с подчертан интерес към личността на писателката Харпър Ли, не се намери купувач за нейни писма, предложени на търг в „Кристис“ в петък. Кореспонденцията е била до нейния приятел, архитектът Харолд Колфийлд, и е от периода между 1956 – 1961 г., когато е писан романът „Да убиеш присмехулник“.

Лични писма на Харпър Ли са изключителна рядкост за публиката, а провалът на аукциона е изненада за продавача им Пол Кенермън, а и за „Кристис“, които преди търга обявиха, че очакват те да достигнат цена от над 250 хиляди долара. Официално изявление след събитието все още не е направено.

В писмата си до Колфийлд Ли възторжено описва евентуалния успех на книгата, която пише в момента, но признава и за някои трудности в кариерата ѝ. През 1956 г., тя му пише за силното си желание да се завърне в Ню Йорк по много причини. „Просто не мога да работя тук. Геният преодолява всички препятствия и пр. и това не е извинение, но мисля, че архивите след време ще покажат разликата в работата ми тук и там“, споделя тя.

Ли съвсем конкретно се оплаква, че е в безизходица в напредъка си по романа в родния си град Монровил. „Да стоя и да слушам хората, с които отивам към училището, е болезнено за около час, но да чувам същия разговор всеки ден по два пъти, е не по-добре от китайско мъчение. Това е достатъчно да ме накара да се откажа“, признава тя в едно от писмата.

В последната половин година името на Харпър Ли е на фокус в литературните среди заради предстоящото излизане на книгата ѝ Go Set a Watchman – първият неин роман, който ще види бял свят след „Да убиеш присмехулник“ (1960).

Изненадващото обявяването на книгата срещна обвинения, че Ли е била някак манипулирана и измамена от хората, които отговарят за личните ѝ дела. Самата писателка, днес почти напълно сляпа и глуха, е делегирала ръкописа си на своя „добър приятел и адвокат“ Тоня Картър. Стигна се дори до разследване на властите в Алабама по жалба за „малтретиране на възрастни хора“, но впоследствие тя бе обявена за неоснователна.

Новият роман ще излезе на 14 юли на английски език. У нас той се подготвя от издателство „Бард“ и най-вероятно ще бъде публикуван за Коледния панаир на книгата в НДК.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg