Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Няма официално-неофициално, има журналистика

Пример като по учебник за нарушение на стандартите

 - Няма официално-неофициално, има журналистика

Кое е по-важната новина – това, че президентът на Азербайджан Алиев е у нас, или че директорът на ФБР Джеймс Коми идва да говори с главния ни прокурор и премиера? Тъкмо щяхме да разберем верния отговор за това как телевизиите степенуват събитията и един министър обърка всичко и се нареди на върха на емисиите.

От телевизионните прояви пък на премиера Бойко Борисов излезе, че не е важна оставката на вътрешния министър Веселин Вучков, а най го е яд как пък не избра друг ден. Точно в тази сряда, на 4 март, премиерът трябвало да бъде концентриран, защото идва „топченге” (преведе важността му Габриела Наплатанова!), шефът на ФБР, а (както все пак и някои медии съобщиха) и по-малко популярният у нас азербайджански президент. Ден, в който идват „хора, хора, хора”, „в най-важния ми ден, в стратегически ден те ми задават гатанки”, отекнаха думите на Борисов в тв ефир. Вучковата оставка произведе „трус”, както каза Юксел Кадриев, не само във властта, но и в телевизиите. bTVизлъчи два пъти stand-up изпълнението на телевизионната солистка Габриела Наплатанова.

Новината беше, че втория път думите й пробиха микрофона и техниката за „живи” връзки на телевизията проработи. Целият този технологичен напън, за да ни каже клюки. „Неофициално се твърди, че разногласията са заради главния секретар Светослав Лазаров, който беше бетониран” от предходното правителство, обясни Наплатанова. Такъв източник в журналистиката – „неофициално се твърди” – няма. От „Габриела Наплатанова на живо” разбрахме още, че премиерът бил по-впечатлен от репортажа за палежите в „скандалното северозападно село” Галиче, излъчено пак в сряда по bTV, отколкото от оставката на министъра. Галиче е резултат от политиката на МВР, искаха да ни кажат индиректно и премиер, и телевизия. Вместо да си потвърждават или опровергават неофициалната информация, репортерите се опитват да ни представят идеята си, че събитията са пъзел, който само те могат да подредят.

Журналистите често повтарят правилото, че проверяват информацията от два независими източника. (Между другото, правилото е „поне от два независими източника”, а не от два.) Но забравят друго важно правило: Ако журналистите имат каквато и да е неофициална информация или информация от източник, пожелал анонимност, те не я съобщават директно, а я проверяват. Същото, между другото, трябва да правят и с „официалната информация”. Вместо това, и двата типа съобщения се копират и пращат към зрителите, без да се задават повече въпроси. И емисиите от 4 март са пример като по учебник за това нарушение на стандартите на журналистиката.

Репортерката Елица Попова също е „на живо” нейде в тъмата пред Народното събрание. Единствената информация обаче, която може да ни даде връзката „на живо” в емисии след 19 ч., е, че навън е тъмно. На живо е репортерката, но събитието вече е минало. А включване „на живо” от едно събитие като подаването на оставка на вътрешен министър би могло да ни даде потвърждение или отхвърляне на „неофициалната информация”. Затова се правят директните включвания – за да може пред зрителите да бъде проверено казаното с безличните формулировки „твърди се”, „казва се”, „говори се в медийното пространство”.

Заради този дефицит на професионализъм в новините Веселин Вучков ще почне да продава правата си за интервюта на телевизиите почти като някоя плеймейтка. В „Дикофф” по „Нова тв” изоставилият Бойко Борисов в най-стратегическия му ден министър каза: „Това ще бъде единственото ми участие за дълго време напред, медийно, по този повод. Може би в ролята на експерт ще се изявявам от време навреме. Но искам да уточня, че наистина само за вас ще дам едно последно интервю на раздяла, така да се каже, с политиката, високата политика.”

Дано Вучков, а и репортерите съзнават, че той може да отказва да говори, но журналистите не могат да спрат да му задават въпроси. Все пак, беше зам.-министър на МВР, а 4 месеца и министър. Хубавото в изказването на Вучков е, че „дълго време напред” е почти толкова журналистически абстрактно, колкото всички други определения в телевизията. Така че, дано скоро го видим пак да отговаря, това ще е добър знак за журналистиката ни.

В емисията от 4 март влезе и „официалната информация”, че България и Азербайджан ще „размразят”, „рестарстират” и „възобновят” проекта „Набуко” в частта му през България. От трите емисии на БНТ, bTVи „Нова тв” само екипът на „Нова тв” припомни, макар и без никакви подробности, защо проектът беше замразен от Европейската комисия – „понеже не е конкурентоспособен”. Телевизиите нямат кореспонденти в Брюксел ли? Не могат да задават въпроси на „Брюксел” ли? Как Европейската комисия реагира на това изявление на България и Азербайджан? Защо сега се повдига този въпрос и какво се е променило в Европейската комисия? Това са по-важните въпроси, които не присъстваха в нито една емисия. „Официалната информация” беше оставена като безвъпросна и новинарите не търсят други мнения – нито от зависими, нито от независими източници.


Източник: „Култура“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg