Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Няма Сила, която да го откаже от тези концерти

Пълен списък на концертите, които Найден Тодоров ще дирижира наред с Министерство на културата

Диригентът министър Найден Тодоров. Снимка: Николай Василев - Няма Сила, която да го откаже от тези концерти

Диригентът министър Найден Тодоров. Снимка: Николай Василев

По-малко от седмица остава до поредните парламентарни избори, но Найден Тодоров продължава да излиза на диригентския пулт. Никой не може как да прогнозира колко (и дали ще) има ново редовно правителство. В това време държавата е в ръцете на служебните министри, а културата – под палката на Тодоров. И както се вижда – няма проблем в държавата, който да попречи на Тодоров да дирижира концертите, които е решил като директор на Софийска филхармония, преди да стане министър.

Вижте още: ДЖЕДАИТЕ ОТ СОФИЙСКАТА ФИЛХАРМОНИЯ И МАКЕДОНСКИТЕ „ОТМЪСТИТЕЛИ“

Докато слезе от диригентския пулт в културата, маестро Тодоров има още няколко концерта в програмата си, които не бива да бъдат пропускани. Подбрахме програмата на министъра диригент от 30 март чак до 26 май, като за него почивка няма да има дори в деня на изборите, 2 април.

30 март – Бомсори Ким

Корейската сензация Бомсори Ким пристига за своя първи концерт в България на 30 март. С националния оркестър и под палката на маестро Найден Тодоров цигуларката ще представи Концерт за цигулка на Нилсен. Във втората част на вечерта ще звучи Реквием на Габриел Форе с участието на Елена Механджийска и Атанас Младенов, както и на хора и оркестъра на Софийската филхармония.

2 април – Катя и Мариел Лабек

Най-известното клавирно дуо Катя и Мариел Лабек се завръща в София за концерт с националния оркестър на 2 април. Под палката на маестро Найден Тодоров те ще представят Концерт за две пиана на Франсис Пуленк. Програмата включва още „Следобедът на един фавн“ на Клод Дебюси и „Болеро“ на Морис Равел.

ОСТРОВ НА ИЗБАВЛЕНИЕТО В ДЕНЯ НА ИЗБОРИТЕ

13 април – Франческа Дего

В прелюдия за Великден Софийската филхармония посреща талантливата цигуларка Франческа Дего. Под палката на маестро Найден Тодоров тя ще бъде солист на Филхармонията на 13 април, за да изпълнят заедно Концерта за цигулка и оркестър от Бетовен. Маестро Тодоров включва в програмата Моцартовия „Реквием“ – последния шедьовър на австрийския гений. Участва Националният филхармоничен хор.

4 май – Елена Башкирова

Софийската филхармония отново ще си партнира с виртуозната пианистка Елена Башкирова. Под палката на маестро Найден Тодоров тя ще представи „Нощи в градините на Испания“ на Мануел де Файя. В същата вечер един от най-добрите български тромпетисти Петър Македонски ще представи емоционалния Концерт за тромпет и оркестър от Васил Казанджиев. Адажио из балета „Спартак“ от Арам Хачатурян също влиза в програмата на концерта.

6 май – Роландо Вийязон

Само два дни по-късно световноизвестният тенор Роландо Вийязон пристига за своя първи концерт със Софийската филхармония и Найден Тодоров. На сцената на Зала 1 на НДК с него излиза младото сопрано Серена Саенц. В програмата – известни оперни арии и дуети, сарсуела и популярни песни.

РОЛАНДО ВИЙЯЗОН У НАС С ИЗГРЯВАЩА ИСПАНСКА ПЕВИЦА

11 май – Юлия Хаген

През май у нас пристига младата, но вече много популярна челистка Юлия Хаген. На 11 май Найден Тодоров повежда Софийската филхармония и Националния филхармоничен хор в програма, насочена към широк кръг почитатели на класиката. Публиката ще чуе „Половецки танци“ из операта „Княз Игор“ на Александър Бородин; Първи концерт за виолончело и оркестър на Дмитрий Шостакович; Първа симфония, наречена „Класическа“, от Сергей Прокофиев и световна премиера на „Икар“ от Ценко Минкин.

26 май – Роберто Аланя

Найден Тодоров ще дирижира още една голяма оперна звезда тази пролет в София. Един от най-добрите тенори на нашето време, Роберто Аланя, пристига за концерт със Софийската филхармония на 26 май в Зала 1 на НДК. Ще му партнира не по-малко известното сопрано и съпруга на Аланя Александра Кужак. В програмата са популярни оперни арии, дуети и песни.

ОЩЕ ЕДНА ОПЕРНА ЗВЕЗДА ПЕЕ ТАЗИ ПРОЛЕТ У НАС

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС