Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Няма тестове, защитни облекла и пари за спешните медици

Журналистите да зададат конкретни въпроси на Щаба, молят от Националната асоциация на работещите в спешната помощ

Снимка: Боби Тошев/БГНЕС - Няма тестове, защитни облекла и пари за спешните медици

Снимка: Боби Тошев/БГНЕС

Нито един спешен медик не е тестван и не е получил обещаните допълнителни 1000 лв. от правителството, казват в обръщение до българските журналисти от Националната асоциация на работещите в спешната медицинска помощ. 

В текста на писмото се настоява репортерите, които присъстват на брифингите на Националния оперативен щаб, да зададат важни за спешните медици въпроси.

Ето и пълния текст на обръщението:

Обръщение

До българските журналисти
От спешните медици в ЦСМП и СО
Г-да/г-жи журналисти,

Ние сме онези невидими медици с бутафорни и крайно недостатъчни защитни облекла, които диагностицират, транспортират и лекуват първи по домовете и спешните отделения пациентите с COVID-19. Естеството на работата ни за съжаление ни превръща в заразоносители, които застрашават ежедневно семействата си и неинфекциозните си пациенти. Ние сме около 8000 души и вече цял месец живеем със страха да не предадем заразата, с която се сблъскваме ежедневно. Но държавата не ни зачита „за хора от първа линия в борбата с COVID-19“. Може би заради това не ни тестват по никакъв начин, не ни обезщетяват за рисковете на работата ни, не ни разбират. В името на нашите пациенти и нашите семейства Ви молим да попитате по време на многобройните брифинги на властта и Националния щаб:

1. Колко от нас са тествани и колко са болни от COVID-19 от началото на епидемията?

2. Защо не ни тестват след всеки контакт с болен от COVID-19, дори когато сме карантинирани, дори когато се разболеем? Оказва се, че трудът на другите ни колеги, на полицаите, военнослужещите, шофьорите на автобуси, на депутатите е по-рисков от нашия.

3. Кога ще имаме достатъчно защитни облекла, каквито имат колегите ни от интензивни и инфекциозни отделения? Пациентът с COVID-19 е еднакво заразен за всички, а на нас ни дават екипи, само ако има информация, че пациентът е съмнителен. Знаят ли в колко случаи пациентите със задух, гръдна болка, паник атака впоследствие се оказват с положителен тест за COVID-19?

4. Кога ще имаме бързи тестове, за да диагностицираме пациентите си? Работата на тъмно води до грешни диагнози и неправилни или пропуснати хоспитализации.

5. Колко от нас трябва да се разболеят или загинат от COVID-19, за да ни разберат от МЗ и Националния кризисен щаб?

Ще Ви бъдем благодарни и ако информирате обществото, че до момента нито един спешен медик не е получил обещаните 1000 лв. от парите на данъкоплатеца за обезщетение за работата си с пациенти c COVID-19.

2.04.2020 г.
С уважение: д-р Д. Кателиева,
председател на НАРСМП“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

Хайде и утре

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах