Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Ню Йорк забранява дискриминацията по килограми

Хората с наднормено тегло се оплакват, че трудно си намират места в заведения и не са предпочитани квартиранти

Брендан Фрейзър в „Китът“ - история за човек, който от години не живее нормален живот заради наднорменото си тегло.  - Ню Йорк забранява дискриминацията по килограми

Брендан Фрейзър в „Китът“ - история за човек, който от години не живее нормален живот заради наднорменото си тегло.

Ню Йорк е напът да приеме закон против дискриминацията, базирана на телесно тегло, съобщава Би Би Си. Над 40% от възрастните хора в САЩ са с наднормено тегло и често се срещат с ограничения в ежедневието, сочат различни проучвания. На фона на статистиката все повече американски градове и щати приемат местни закони за защита на хората с наднормено тегло по същия начин като расата и пола.

Предразсъдъците към хората с наднормено тегло затрудняват настаняването им в ресторанти, киносалони и други заведения, поставят пречка пред търсенето на квартири и ги лишават от правото да използват някои обществени услуги, например публичните велосипеди в Ню Йорк, които имат ограничения за килограми.

Проектозаконът е бил приет почти единодушно от общинските съветници на Ню Йорк и се очаква да бъде подписан от кмета на града Ерик Адамс по-късно през май. Мярката обаче се приема противоречиво от някои. Общинският съветник Джоузеф Борели, републиканец, се опасява, че новият закон ще даде на нюйоркчани възможност „да съдят всичко и всички“.

„Аз също съм с наднормено тегло, но не съм жертва – коментира той пред „Ню Йорк Таймс“. – Никой не бива да ме съжалява, с изключение на копчетата на ризата ми.“

Бъде ли подписано решението, Ню Йорк ще се присъедини към редица градове, които забраняват дискриминацията по телесно тегло като Сан Франциско, Мичиган и Вашингтон. Подобни щатски закони важат в Ню Йорк, Масачузетс, Върмонт и Ню Джърси.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg