Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

„Ню Йоркър“ за „Времеубежище“: Причудлива фантазия за европейската политика

Георги Господинов ловко намеква за насилието, което миналото упражнява върху настоящето, пише списанието

Писателят Георги Господинов. Снимка: Гергана Димитрова/Площад Славейков - „Ню Йоркър“ за „Времеубежище“: Причудлива фантазия за европейската политика

Писателят Георги Господинов. Снимка: Гергана Димитрова/Площад Славейков

„Времеубежище“ на Георги Господинов привлече вниманието на литературните критици и в списание „Ню Йоркър“. Най-новият роман на българският писател е сред четирите книги с блиц ревюта в онлайн версията на изданието, където сюжетът е преразказан накратко.

„Времеубежище“ е „причудлива фантазия за европейската политика, разказана от фикционално алтер-его“, започва краткото ревю.

„Енигматичен негов приятел създава „клиники за минало“, които лекуват пациенти с Алцхаймер чрез заобикалящата ги среда от време, което те все още помнят. Докато лечението набира популярност, континентът е завладян от трескава носталгия. Хората се обличат в национални костюми, провежда се референдум за връщане на най-хубавото старо време – в стил Брекзит (въпреки че държавите не са на едно мнение за епохите, в които да се върнат). На изток се провеждат социалистически митинги, прави се дори възстановка на убийството на Франц Фердинанд.

„Историята е новина“, пише Господинов и ловко привлича вниманието към насилието, което миналото упражнява върху настоящето.“

Ревюто ще излезе и на хартия в броя на списанието от 13 юни.

„Времеубежище“ си проправя все по-уверено път към световната литература – изданието излезе на английски език на 12 май в превод от Анджела Родел, която и друг път е работила по преводи на Господинов. Ревюта на книгата се появиха в „Гардиън“, където романът бе Книга на деня, и в „Таймс“, където прозорливостта на Господинов бе сравнена с тази на Джордж Оруел.

Вижте още: „ТАЙМС“: ПУТИН НЕВОЛНО ПРЕВЪРНА „ВРЕМЕУБЕЖИЩЕ“ В КЛАСИКА

„ВРЕМЕУБЕЖИЩЕ“ – КНИГА НА ДЕНЯ В „ГАРДИЪН“

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах