Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Нюйоркската филхармония отмени есенно-зимния си сезон

Падат всички концерти на оркестъра до юни 2021 г.

Гледка като тази с музикантите от Нюйоркската филхармония и пълна зала пред тях скоро няма да бъде възможна. Снимка: Център „Линкълн“   - Нюйоркската филхармония отмени есенно-зимния си сезон

Гледка като тази с музикантите от Нюйоркската филхармония и пълна зала пред тях скоро няма да бъде възможна. Снимка: Център „Линкълн“

Филхармонията на Ню Йорк отмени целия сезон 2020-2021 заради пандемията, става ясно от съобщение на сайта на прочутия оркестър.

Подобни мерки се взимат за пръв път в историята на оркестъра, който е най-старият симфоничен оркестър в Америка и един от най-старите в света.

„За пръв път в 178-годишната ни история изцяло отменяме сезон”, подчертава президентката на Нюйоркската филхармония Дебора Борда.

„Заради задължителните изисквания на щатските и градските власти оркестърът няма да може, както бе планирано по-рано, да продължи през януари изпълненията си на живо в затворено помещение. За съжаление, всички концерти, планирани от 6 януари до 13 юни, трябва да бъдат отменени”, се казва в изявлението на оркестъра.

По-рано ръководството на „Метрополитен опера” също обяви нулев сезон 2020-2021. Театралните постановки на Бродуей пък ще бъдат възстановени не по-рано от 30 май 2021 г.

Нюйоркската филхармония е основана през 1842 г. от местни музиканти под диригенството на Юрели Корели Хил. Сред диригентите, които са ръководили знаменития оркестър, са Чайковски, Рихард Щраус, Стравински и Копланд. Главен диригент в момента е Яп ван Цведен, който е музикален директор на състава от сезон 2018/19.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах