О, неземна красота в океана!

Колко изящен може да бъде боклукът под водата, показва фотографката Джейн Ан Гилкрист

Джейн Ан Гилкрист,
 „Пустота“ - разлагаща се под водата полиетиленова торбичка. - О, неземна красота в океана!

Джейн Ан Гилкрист, „Пустота“ - разлагаща се под водата полиетиленова торбичка.

На пръв поглед на снимките на шотландската подводна фотографка Джейн Ан Гилкрист са запечатали неизвестни на света дълбоководни същества. Но при по-внимателно вглеждане става ясно, че това изобщо не са някакви мистични създания. Разлагаща се във водата пластмасова торбичка, изхвърлена от някого рибарска шапка и заплетена рибарска мрежа – тези фотографии са направени на 15 метра дълбочина, пише Би Би Си.

Гилкрист смята, че произведенията ѝприличат на психодиагностичния тест Роршах, в който това, което виждаш, зависи от душевното ти състояние в дадения момент.

Художничката от Единбург, която от 15 години се увлича по гмуркане без каквото и да е оборудване за дишане, казва, че всяка нейна фотография е съвършено различна и е невъзможно да бъде повторена.

„Старая се да уловя нещо, което ще бъде невъзможно за видя отново на това място, при това осветление и в това положение“, казва Джейн Ан.

Америка за България

„Не е лесно да се направят такива кадри, докато плувате в доста сложните условия на шотландските води. Теченията през цялото време си играят с моите обекти и с мен“, обяснява художничката.

Изгубена или захвърлена непромокаема рибарска шапка

Според нея, въпреки че има доста опит в подводната фотография, липсата на оборудване за дишане създава допълнителни трудности:

„Трябва да избера място, да избера композицията, да поработя над нея, да получа това, което искам, и да се върна на сушата. И през цялата време да внимавам колко въздух остава в дробовете ми“.

Тя избира места за гмуркане по шотландското крайбрежие, като любимият ѝ район е край нос Сент Ебс, графство Беруикшър. За да станат снимките, Джейн Ан и екипът ѝ работят под водата по повече от 4 часа дневно.

Bookshop 300×250 3

Оплетена на кълбо рибарска мрежа

Фотографиите на Гилкрист, представени на откритата наскоро изложба в галерия „Фергюсън“ в шотландския град Пеърт, са направени за няколко дни гмуркания.

„Опитвам се да дам на хората възможност да видят това, което вижда моето съзнание, когато съм под водата – споделя художничката. – Някои от работите ми са фотографии на обекти, оказали се във водата заради замърсяването на околната среда. Именно тези снимки предизвикват най-много въпроси: как боклукът се е оказал там, и как да направим така, че да го няма.“

Но иронията се крие в това, че на нейните снимки боклукът, който не трябва да е в морето, изглежда красив и изящен.

„Товя е иронията, с която играя. Хората вече не се впечатляват от снимки на отпадъци. А аз разчитам моите фотографии да имат по-дълъг живот, искам хората да ги обсъждат“, признава художниката.

„Многоклетъчен“ – просто водоросли

Тази снимка на рибарска мрежа е наречена „Структурализъм“.

Bookshop 728×90