Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Обама за социалните медии: Живеем в масова дезинформация

Ако не можем да видим разликата между сериозните аргументи и пропагандата, значи имаме проблем, заяви американският президент

Според Барак Обама „масовата активна дезинформация”  е „пакетирана много добре” и изглежда еднакво и във Фейсбук, и по телевизията. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Обама за социалните медии: Живеем в масова дезинформация

Според Барак Обама „масовата активна дезинформация” е „пакетирана много добре” и изглежда еднакво и във Фейсбук, и по телевизията. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на САЩ Барак Обама осъди бума на дезинформация в социалните медийни платформи, включително Фейсбук, и допусна, че невярната информация може да подрони американската политика, съобщава „Гардиън“.

„Ако ние не се отнасяме сериозно към фактите, ако не можем да видим разликата между сериозните аргументи и пропагандата, значи имаме проблем”, заяви президентът Обама на пресконференция в Германия.

Според Обама живеем във време на „масова активна дезинформация”,  която е „пакетирана много добре” и изглежда еднакво и във Фейсбук, и по телевизията.

Ако всичко изглежда едно и също и не можем да направим разграничение, тогава ние няма да знаем какво да защитаваме и за какво да се борим. Можем да загубим много от демократичните свободи, пазарно-ориентираните икономики и просперитета, които сме свикнали да приемаме за даденост“, каза той.

Америка за България

Този коментар идва след като Марк Зукърбърг отхвърли като „откачена“ идеята, че фалшивите новини в социалните мрежи могат да влияят на резултатите от изборите – независимо от анализа на популярната онлайн медия BuzzFeed, който сочи, че в навечерието на изборния ден фалшиви новини в социалната мрежа са надминали като брой истинските.

Във Фейсбук конспиративните новини и дезинформацията процъфтяват, благодарение на мрежа от силно пристрастни медии със съмнителна редакционна политика. Сред тях са уебсайт, наречен „Денвър Гардиън“, обвиняващ Клинтън в серия убийства на жени, и цяла група про-Тръмп сайтове, основани от тийнейджъри в Велес, Македония, които са мотивирани основно от парите, които могат да спечелят, ако достатъчно хора кликват върху техните линкове.

Този проблем не е уникален само за Фейсбук. При проверка в Гугъл в понеделник, топ резултатът при търсене на final election results (окончателни резултати от изборите) излезе, че на изборите популярният вот е спечелен от Тръм – но не го спечели той, а Хилъри Клинтън.

Това „подхлъзване“ на потребителите бе широко коментирано, но макар алгоритмите на Гугъл също да са податливи на фалшиви новини, компанията има по-сериозни амбиции от Фейсбук да се бори с този проблем.

Целта ни е търсачката да осигури най-подходящите и полезни резултати за нашите потребители – заяви говорител на Гугъл. – В този случай ние очевидно не сме успели да го направим, но непрекъснато работим за подобряване на нашите алгоритми.“

По-рано тази седмица, както Гугъл, така и Фейсбук, обявиха плановете си да следят рекламните приходи на фалшиви сайтове за новини и да изхвърлят измамниците от своите рекламни мрежи в опит да се предотврати заблуждаването на обществеността. Но въпреки че тази мярка ще намали финансовия стимул за създаване на фалшиви интернет страници, тя няма да е достатъчна за справяне с разпространението на невярна информация във Фейсбук.

Вижте още: ФЕЙСБУК И ГУГЪЛ ЩЕ СЕ БОРЯТ С НЕВЯРНАТА ИНФОРМАЦИЯ В ИНТЕРНЕТ

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3