Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Обама за социалните медии: Живеем в масова дезинформация

Ако не можем да видим разликата между сериозните аргументи и пропагандата, значи имаме проблем, заяви американският президент

Според Барак Обама „масовата активна дезинформация”  е „пакетирана много добре” и изглежда еднакво и във Фейсбук, и по телевизията. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Обама за социалните медии: Живеем в масова дезинформация

Според Барак Обама „масовата активна дезинформация” е „пакетирана много добре” и изглежда еднакво и във Фейсбук, и по телевизията. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на САЩ Барак Обама осъди бума на дезинформация в социалните медийни платформи, включително Фейсбук, и допусна, че невярната информация може да подрони американската политика, съобщава „Гардиън“.

„Ако ние не се отнасяме сериозно към фактите, ако не можем да видим разликата между сериозните аргументи и пропагандата, значи имаме проблем”, заяви президентът Обама на пресконференция в Германия.

Според Обама живеем във време на „масова активна дезинформация”,  която е „пакетирана много добре” и изглежда еднакво и във Фейсбук, и по телевизията.

Ако всичко изглежда едно и също и не можем да направим разграничение, тогава ние няма да знаем какво да защитаваме и за какво да се борим. Можем да загубим много от демократичните свободи, пазарно-ориентираните икономики и просперитета, които сме свикнали да приемаме за даденост“, каза той.

Този коментар идва след като Марк Зукърбърг отхвърли като „откачена“ идеята, че фалшивите новини в социалните мрежи могат да влияят на резултатите от изборите – независимо от анализа на популярната онлайн медия BuzzFeed, който сочи, че в навечерието на изборния ден фалшиви новини в социалната мрежа са надминали като брой истинските.

Във Фейсбук конспиративните новини и дезинформацията процъфтяват, благодарение на мрежа от силно пристрастни медии със съмнителна редакционна политика. Сред тях са уебсайт, наречен „Денвър Гардиън“, обвиняващ Клинтън в серия убийства на жени, и цяла група про-Тръмп сайтове, основани от тийнейджъри в Велес, Македония, които са мотивирани основно от парите, които могат да спечелят, ако достатъчно хора кликват върху техните линкове.

Този проблем не е уникален само за Фейсбук. При проверка в Гугъл в понеделник, топ резултатът при търсене на final election results (окончателни резултати от изборите) излезе, че на изборите популярният вот е спечелен от Тръм – но не го спечели той, а Хилъри Клинтън.

Това „подхлъзване“ на потребителите бе широко коментирано, но макар алгоритмите на Гугъл също да са податливи на фалшиви новини, компанията има по-сериозни амбиции от Фейсбук да се бори с този проблем.

Целта ни е търсачката да осигури най-подходящите и полезни резултати за нашите потребители – заяви говорител на Гугъл. – В този случай ние очевидно не сме успели да го направим, но непрекъснато работим за подобряване на нашите алгоритми.“

По-рано тази седмица, както Гугъл, така и Фейсбук, обявиха плановете си да следят рекламните приходи на фалшиви сайтове за новини и да изхвърлят измамниците от своите рекламни мрежи в опит да се предотврати заблуждаването на обществеността. Но въпреки че тази мярка ще намали финансовия стимул за създаване на фалшиви интернет страници, тя няма да е достатъчна за справяне с разпространението на невярна информация във Фейсбук.

Вижте още: ФЕЙСБУК И ГУГЪЛ ЩЕ СЕ БОРЯТ С НЕВЯРНАТА ИНФОРМАЦИЯ В ИНТЕРНЕТ

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg