Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Парите от обезщетението за Хайтови събрани от Калин Терзийски за 3 дни

Аз, благодарение на вас, победих нелепата алчност или отмъстителност на едни стари хора, обърна се писателят към своите почитатели

„Много се надявам да съм победил не благодарение на омраза. А на любов и живина. Не на отмъстителност, а на приятелство“, пише Калин Терзийски. Снимка: Румен Добрев/Площад Славейков - Парите от обезщетението за Хайтови събрани от Калин Терзийски за 3 дни

„Много се надявам да съм победил не благодарение на омраза. А на любов и живина. Не на отмъстителност, а на приятелство“, пише Калин Терзийски. Снимка: Румен Добрев/Площад Славейков

За малко повече от две денонощия бяха събрани парите за обезщетението, което Калин Терзийски бе осъден да плати на наследниците на Николай Хайтов. Терзийски бе признат за виновен на последна инстанция по делото за клевета, заведено срещу него от Здравец, Александър и Елена Хайтови, задето през 2016 г. в предаване по Нова тв заяви по адрес на Николай Хайтов и Йордан Радичков, че са „слуги на режим, който не мога да понасям. Правеха „свирки“ на Живков“.

Калин Терзийски призова своите читатели да му помогнат в събирането на сумата – като дарения за „правото на свободно говорене“ – и сумата бе събрана за 58 часа.

Писателят съобщи това във Фейсбук с кратко емоционално есе:

Приятели, стига
Или Ахил жали за Хектор

Приятели. Парите за този тъжен иск на Хайтови бяха събрани за 58 часа! Благодаря на всички от сърце! Всъщност – благодаря и от кожа, от черен дроб, нос, очи и панкреас. Защото целият аз живях ужасно нещастно през тези пет години, в които Хайтови неотстъпно ме преследваха (дори без да се интересуват много-много от това, правеха го адвокатите им)… та – в тия пет години аз се чувствах заплашен, почти обречен.

Как ще платя толкова пари? – си казвах посред нощ преди три години и се изпотявах.

Ще се справя! – си казвах и потта ми замръзваше – студена и решителна.

Понякога ме обземаше яд, понякога – отчаяние.

И все пак лъжа, де. В тия години аз си бях напълно щастлив. Защото пишех, живеех, рисувах, живеех, тичах по улиците, срещах красиви и грозни лица, пишех за тях, рисувах ги и пак и пак и пак. Безкрайно. Животът е безкраен, ако живееш вътре в него и не мислиш за крайността му. Миговете са милиарди – ако си внимателен и не ги пропускаш. И вие бяхте покрай мене и вие бяхте тия лица. И аз наистина бях щастлив, защото творецът е щастлив. Ако не е – предава си творческите инструменти, сдава униформата – и край – влива се обратно в редиците на тия, които са нещастни, защото не творят. А човек е творец – защото твори дните от живота си.

Сега си мисля: дали да не поплача? Сещам се за Ахил, който предава трупа на убития от него Хектор на баща му Приам. Дали е поплакал Ахил за Хектор? Аз, благодарение на живата любов на хората, победих един грозен червей. Червеят на омразата. Аз, благодарение на вас, победих нелепата алчност или отмъстителност на едни стари хора. Не съм победил Хектор, дявол да го вземе. Победата ми не е над нещо гордо и голямо. Но… Всъщност – аз знам. Победата е над бездушието. Победата е над безразличието. Победата е над малодушното преклонение пред стари кумири. Победата е на новия, волеви дух, който може да избере кого да обича – и да обича този, когото е избрал, не този, когото му заповядват да обича.

Много се надявам да съм победил не благодарение на омраза. А на любов и живина. Не на отмъстителност, а на приятелство. Не на злоба, а на нежност. Да съм победил от красота за красота – това се вика победа. И аз вярвам в това!

А, да. Вярвам и във вас. Вие сте добри хора. Всеки – какъвто е. Останете такива, каквито сте. Красотата е в истината. И аз съм добър човек. Защото съм точно такъв, какъвто ме е направил Бог. И аз с радост приемам подаръка му – наречен „Аз“.

Отново – благодаря на всички с целия си спасен живот. Ура!

Вижте още: КАЛИН ТЕРЗИЙСКИ: ЗАПУШИХА МИ УСТАТА С ПРИСЪДА

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

Вълшебство

ДС