Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Обезумелият чиновник на Гогол тръгва на национално турне

Спектакълът „Дневникът на един луд“ става на 5 г. и ще обиколи сцените в северна и източна България

Стелиан Радев като лудия чиновник Попришчин. Снимка: Театър 199 - Обезумелият чиновник на Гогол тръгва на национално турне

Стелиан Радев като лудия чиновник Попришчин. Снимка: Театър 199

„Дневникът на един луд“, спектакъл за един полудял държавен чиновник, повел битка със света на отцепродавците и богопредателите, тръгва на национално турне. Постановката на Нина Димитрова по Гогол ще обиколи северна и източна България навръх петата си годишнина на сцена. Датите са преди и след поредните избори в страната, което поставя произведението в нов, но все така актуален контекст.

Турнето започва с четири представления в Русе на 1, 2, 3 и 4 юни на сцената на Държавния куклен театър. Следващият град е Силистра, където „Дневникът на един луд“ ще се играе на 7 юни в Драматично-кукления театър, на 9 юни е в Кукления театър в Добрич. Обиколката продължава на 25 септември като част от програмата на международния фестивал „Пиеро“ в Стара Загора, организиран от Държавен куклен театър – Стара Загора. На 5 и 6 октомври спектакълът гостува в Бургас и ще се играе на сцената на местния Куклен театър.

„Дневникът на един луд“ е история за лудостта като начин да се възвърне и защити човешкото достойнство. Аксентий Иванович Попришчин, обикновен чиновник и романтик, се озовава в лудницата. Но силата на въображението и мечтите му превръщат болницата в кралство, а него – в испански крал.

В главната роля влиза 23-годишният Стелиан Радев, с което спектакълът разбива клишето, че ролята трябва винаги да се поверява на популярни актьори на средна възраст. Актьорското му постижение в ролята на лудия Попришчин получава редица отличия – през 2016 г. му присъждат приза за мъжка роля на международния театрален фестивал на моноспектакъла „БГМОТ“ в Габрово, както и номинация за награда „Икар“ на Съюза на артистите в България в категория „Дебют“ и номинация за награда „Аскеер“ в категория „Изгряваща звезда“.

Сценарист и режисьор на „Дневникът на един луд“ е Нина Димитрова, основател и артистичен директор на Театър „Кредо“, позната на зрителите у нас и по света като режисьор, сценарист, сценограф и актриса в спектаклите „Шинел“ по Гогол и „Каквото направи дядо, все е хубаво“ по Андерсен. Продукцията е създадена специално за откриването на 50-я юбилеен сезон на Театър 199 през 2015 г. Това е трето Гоголево заглавие в репертоара на „Кредо“ след успешните „Шинел“ и „РевизорЪт“.

Турнето е с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по проекта „кРЕдоСТАРТ“.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС