Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Обичат да го рисуват, тоя момък с опасната мисъл за свобода

Изложба с картини, посветени на Васил Левски, в градинката на „Кристал“

„Светият“, Пламен Вълчев - Обичат да го рисуват, тоя момък с опасната мисъл за свобода

„Светият“, Пламен Вълчев

Васил Левски през погледа на българските художници през годините ще видим в изложба на открито в градинката на „Кристал“. Експозицията ще бъде открита официално в понеделник и е посветена на 180-ата годишнина от рождението на Апостола.

Платна на Борис Ангелушев, Иван Табаков, Никола Кожухаров, Пламен Вълчев, Борис Ненов, Георги Данчов-Зографина и други ще бъдат изложени в парка в центъра на София в опит да се проследи как художниците през годините са предавали образа на „тоя момък, който проповядваше опасната мисъл за свобода, за борба, за смърт, който се излагаше всеки ден на опасности, тоя син на нощта, на пустинята, на премеждията“, както се изразява Вазов за Левски.

Панайот Хитов говори за силата на погледа и сиво-сините очи на Апостола; Любен Каравелов го определя като човек честен, родолюбив и деятелен; Никола Обретенов подчертава желязната му воля и постоянство, съчетани с голямата му скромност:

„В обноските си към всекиго беше вежлив, учтив и любезен, не употребяваше никакви спиртни питиета, не пушеше, пиеше само чай… без работа никога не стоеше, никога не се хвалеше… не беше словоохотлив, но когато се увлечеше да говори по народните работи, беше толкова красноречив, щото омайваше слушателите си…“

Изложбата „Апостолът и неговото време през погледа на българските художници” ще остане в градинката на „Кристал“ до 25 юли. Официалното откриване е в понеделник (17 юли) от 11 часа.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС