Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Обикновена история, добър бюджет, добри актьори… много добро криминале

Критиката за „Пери Мейсън“ - най-гледаната премиера на HBO от две години насам (видео)

Матю Рис в „Пери Мейсън“. Снимка: НВО - Обикновена история, добър бюджет, добри актьори… много добро криминале

Матю Рис в „Пери Мейсън“. Снимка: НВО

Първият сезон на „Пери Мейсън“ по HBO e като един дълъг епизод на „Закон и ред“. Драматичният сериал за детектива-адвокат от заглавието, тръгнал по следите на отвлечено дете, не предложи изненадващ финал, но остави удовлетворени и зрителите, и критиците.

Осемте епизода, които приключиха на 9 август, почиват върху основите на сериал, излъчван от 1957-а до 1966 г., в който главният герой (в ролята Реймънд Бър) се опитва да убеди магистратите, че системата обвинява грешния човек. В рамките на всеки епизод в Мейсън успява да разреши случая и клиентът му бива оправдан. Сценарият на новия сериал обаче не разчита само на стария материал, а и на бестселъровата книжна поредица на Ърл Стенли Гарднър за адвоката-детектив. Сега продуцентите Рон Фицджералд и Ролин Джоунс са избрали само един случай, върху който изграждат цялата сюжетна линия.

Драмата в стил „ноар“ отвежда зрителя от тъмните малки улички на Лос Анджелис до широките коридори на съда. Годината е 1931-а, Америка се бори с икономическите трудности от Голямата депресия, но Градът на ангелите процъфтява. Нефт, олимпийски игри, говорещи филми, евангелистки плам… и един казус с отвличане на дете, който изглежда неразрешим. Престъплението се превръща в случая на десетилетието и се озовава в ръцете на адвоката по наказателни дела Мейсън, който вярва, че „всеки е виновен“ – а това в онези години не е далеч от истината, като се има предвид хедонизмът и беззаконието, които владеят по онова време Америка. Преследвайки истината, юристът намира път за изкуплението на собствените си грехове.

Действието в новия „Пери Мейсън“ се проточва във всички осем епизода, но това, отбелязват критиците, не е задължително лош знак. За това сочи и единодушната им оценка – 74% от зрителите одобряват сериала, 75% от критиците са съгласни с тях. Още в първите дни сериалът стана най-гледаната продукция в стрийминг канала на НВО и най-гледаната им премиера от две години насам.

В главната роля перфектно влиза Матю Рис, девет години след като Робърт Дауни Джуниър се кани да го направи, отбелязва Ребека Никълсън в „Гардиън“. В крайна сметка Дауни Джуниър остава само в продуцентския екип. В ролята на ментор на Мейсън е Джон Литгоу, участва и Татяна Маслани.

В тв ерата след „Игра на тронове“ е трудно човек да се впечатли от насилието на малкия екран, но „Пери Мейсън“ крие няколко карти в ръкава си, като ги показва още в първия епизод. Тези кадри обаче са компенсирани с елегантен хумор, понякога черен – в една от сцените например детективът посещава моргата за пореден път, но само да си вземе вратовръзката от един труп.

Бен Травърс в „Индиуайър“ посочва, че „няма по-красив сериал“ от този. Сюжетът в него не завършва като приказка и това е един от силните му моменти, смята критикът. Детективът успява да разреши случая с отвлеченото дете, но не успява да убеди съда кой е виновникът. Така умело избягва мелодрамата от оригиналния Пери Мейсън от 50-те. Също така отваря широко вратата за развитие на действието във втори сезон.

Единственото нещо, в което „Пери Мейсън“ не изпъква чак толкова, е историята в центъра му – достойна за обикновена кабеларка, ако не беше големият бюджет и имената в актьорския състав, отбелязва Тим Сърет в „TV Guide“. На места се усеща умишленото протакане до финала, но дори тогава остава насладата от гледането, пише критикът.

Въпреки високите оценки, мнозина все пак останаха разочаровани – когато „Пери Мейсън“ не взе нито една номинация за „Еми“. От НВО обаче потвърдиха, че втори сезон със сигурност ще има.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg