Обикновена история, добър бюджет, добри актьори… много добро криминале

Критиката за „Пери Мейсън“ - най-гледаната премиера на HBO от две години насам (видео)

Матю Рис в „Пери Мейсън“. Снимка: НВО - Обикновена история, добър бюджет, добри актьори… много добро криминале

Матю Рис в „Пери Мейсън“. Снимка: НВО

Първият сезон на „Пери Мейсън“ по HBO e като един дълъг епизод на „Закон и ред“. Драматичният сериал за детектива-адвокат от заглавието, тръгнал по следите на отвлечено дете, не предложи изненадващ финал, но остави удовлетворени и зрителите, и критиците.

Осемте епизода, които приключиха на 9 август, почиват върху основите на сериал, излъчван от 1957-а до 1966 г., в който главният герой (в ролята Реймънд Бър) се опитва да убеди магистратите, че системата обвинява грешния човек. В рамките на всеки епизод в Мейсън успява да разреши случая и клиентът му бива оправдан. Сценарият на новия сериал обаче не разчита само на стария материал, а и на бестселъровата книжна поредица на Ърл Стенли Гарднър за адвоката-детектив. Сега продуцентите Рон Фицджералд и Ролин Джоунс са избрали само един случай, върху който изграждат цялата сюжетна линия.

Драмата в стил „ноар“ отвежда зрителя от тъмните малки улички на Лос Анджелис до широките коридори на съда. Годината е 1931-а, Америка се бори с икономическите трудности от Голямата депресия, но Градът на ангелите процъфтява. Нефт, олимпийски игри, говорещи филми, евангелистки плам… и един казус с отвличане на дете, който изглежда неразрешим. Престъплението се превръща в случая на десетилетието и се озовава в ръцете на адвоката по наказателни дела Мейсън, който вярва, че „всеки е виновен“ – а това в онези години не е далеч от истината, като се има предвид хедонизмът и беззаконието, които владеят по онова време Америка. Преследвайки истината, юристът намира път за изкуплението на собствените си грехове.

Действието в новия „Пери Мейсън“ се проточва във всички осем епизода, но това, отбелязват критиците, не е задължително лош знак. За това сочи и единодушната им оценка – 74% от зрителите одобряват сериала, 75% от критиците са съгласни с тях. Още в първите дни сериалът стана най-гледаната продукция в стрийминг канала на НВО и най-гледаната им премиера от две години насам.

ФАНТАСТИКО И УНИЦЕФ

В главната роля перфектно влиза Матю Рис, девет години след като Робърт Дауни Джуниър се кани да го направи, отбелязва Ребека Никълсън в „Гардиън“. В крайна сметка Дауни Джуниър остава само в продуцентския екип. В ролята на ментор на Мейсън е Джон Литгоу, участва и Татяна Маслани.

В тв ерата след „Игра на тронове“ е трудно човек да се впечатли от насилието на малкия екран, но „Пери Мейсън“ крие няколко карти в ръкава си, като ги показва още в първия епизод. Тези кадри обаче са компенсирани с елегантен хумор, понякога черен – в една от сцените например детективът посещава моргата за пореден път, но само да си вземе вратовръзката от един труп.

Бен Травърс в „Индиуайър“ посочва, че „няма по-красив сериал“ от този. Сюжетът в него не завършва като приказка и това е един от силните му моменти, смята критикът. Детективът успява да разреши случая с отвлеченото дете, но не успява да убеди съда кой е виновникът. Така умело избягва мелодрамата от оригиналния Пери Мейсън от 50-те. Също така отваря широко вратата за развитие на действието във втори сезон.

Единственото нещо, в което „Пери Мейсън“ не изпъква чак толкова, е историята в центъра му – достойна за обикновена кабеларка, ако не беше големият бюджет и имената в актьорския състав, отбелязва Тим Сърет в „TV Guide“. На места се усеща умишленото протакане до финала, но дори тогава остава насладата от гледането, пише критикът.

Въпреки високите оценки, мнозина все пак останаха разочаровани – когато „Пери Мейсън“ не взе нито една номинация за „Еми“. От НВО обаче потвърдиха, че втори сезон със сигурност ще има.

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах