Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Обиколка в Музея за история на София вече и онлайн (линк)

Виртуално може да се видят мерцедесът, сватбената каляска и бюрото на Фердинанд, тронът на владетеля, заседателната маса на Учредителното събрание

Вече има достъп до осем зали на музея и онлайн. Снимка: Регионален исторически музей - София - Обиколка в Музея за история на София вече и онлайн (линк)

Вече има достъп до осем зали на музея и онлайн. Снимка: Регионален исторически музей - София

Докато различните институции обмислят кое е най-правилното тълкувание на заповедта за задължителен „зелен сертификат“, Музеят за история на София предлага възможност на всичките си посетителите – независимо дали са ваксинирани, или не – да разгледат постоянната им експозиция. Регионалният музей вече може да се разгледа и чрез виртуална обиколка на сградата на пл. „Бански“ 1, която не изисква никакви документи. 

Обиколката минава през осем зали, проследяващи развитието на града от VI хил. пр. Хр. до средата на XX в. Посетителят може да следва хронологичната ходова линия в музея, възможно е да се отбие и в конкретна зала, която предизвиква най-голям интерес у него. Включени са следните теми: Наследството на древността, Силата на духа, Династичната връзка със Западна Европа, Дворцовият кабинет, Софийската улица, Държавните и общинските институции, Домът и облеклото на софиянци, Културен живот и развлечения. Артефактите са от Праисторията, Античността, Средновековието, Възраждането и Новата българска история: археологически предмети; стенописи, икони и църковна утвар от софийските манастири; сватбената каляска и бюрото на княз Фердинанд; автомобил Мерцедес (1905 г.); пресъздаване на интериори от жилища от предосвобожденския и следосвобожденския период на заможни столични фамилии и много други.

Виртуалната разходка е реализирана благодарение на технология за 3D заснемане с камера. Конкретна информация за някои от най-емблематичните експонати е налична чрез добавени интерактивни маркери.

Обиколката онлайн е осъществена с подкрепата на Столична община, Програма „Култура“ – 2021 г., по проект „3D виртуална разходка в Музея за история на София“ на Фондация „Съкровищата на България“, в партньорство с Регионалния исторически музей – София.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах