Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Облагородяват Сточна гара с квартален панаир

Стара елегантна сграда ще се превърне в сцена за музика, ателиета и дискусии за бъдещето оживление на района

Разнообразни срещи, работилници и дискусии ще дебатират възможното обновление на района край Сточна гара.  - Облагородяват Сточна гара с квартален панаир

Разнообразни срещи, работилници и дискусии ще дебатират възможното обновление на района край Сточна гара.

Красива сграда на Сточна гара ще се превърне в сцена за нов квартален панаир с вход свободен и богата програма. На 1 октомври емблематичната софийска сграда ще отвори врати за кулминацията на форума „Зеленият преход на гарите“, когато ще бъдат представени и обсъдени резултатите от всички експертни дискусии и работилници за устойчиво развитие на терените от Сточна гара до гара Подуяне.

„Зеленият преход на гарите“ се осъществяват в партньорство с НКЖИ и с подкрепата на Европейския институт по иновации и технологии (EIT), организация на Европейския съюз, и проекта Зелена София на Столична община. Стъпвайки върху трите основни посоки на движението Нов Европейски Баухаус на Европейската комисия — beautiful, sustainable, together (красиво, устойчиво, заедно), двигателите на инициативата от „Градоскоп“ организират работилници и дискусии в три поредни дни, целта на които е да бъдат създадени три пилотни проекта, с които да започне освежаването на терените около Сточна гара.

Програмата на 1 октомври ще се разгърне сред елегантната архитектура на сградата на Сточна гара.

Програмата на 1 октомври ще продължи от 10 до 22 ч. с изложения на артисти, занаяти и малки бизнеси от квартала. Посетителите може да разгледат нестандартни осветителни тела, скулптури от суровини и подръчни материали, ръчно изработени ножове и брадви. Всички, които творят в района на Сточна гара, могат да се включат безплатно в тази част на панаира, като пишат предварително на hello@gradoscope.com.

В 10,30 ч. започва интерактивната работилница „Озеленяваме заедно“ с беседа и разходка за малки и големи и заснемане на растителни видове. Всички посетители могат да научат повече за градската растителност и да се включат в мащабното картиране на дърветата и растенията на София на интерактивна дигитална карта. Граждани, специалисти и ландшафтни архитекти ще имат възможност да станат част от създаването на иновативна концепция за използване на флората в района на Сточна гара – зона с потенциал за зелени градски активности, която може да се превърне в ключова точка за развитие на ландшафтното разнообразие на София. Работилницата е с предварителна регистрация.

От 12 до 16 ч. е работилницата „Строим заедно“, в която участниците могат да се включат в създаването на уникални и функционални градски мебели за входа на сградата на Сточна гара. Дори най-незначителните на пръв поглед остатъци, изхвърлени от предприятия за масово производство, могат да се превърнат в мебели, които надхвърлят очакванията и стимулират нови открития. В работилницата ще се сътвори пейка, проектирана с използване на индустриални материали, открити в района. Участието е отворено във всеки етап от майсторенето, но с регистрация.

Фоайето на старата сграда на Сточна гара

В  16 ч. следва детската архитектурна работилница „Игра в града“. В нея малките гости на панаира ще говорят за техните любими места за игра в София, ще разглеждат различни примери от света и ще обсъждат как би изглеждало идеалното пространство за игра. Всеки ще може да сподели мнението си и да предложи конкретни идеи, като направи рисунка върху снимки на различни места около Сточна гара и зелените терени покрай жп релсите. Участието в работилницата е безплатно, с предварителна регистрация.

През целия ден сградата на Сточна гара ще бъде сцена и за богата културна програма, организирана в партньорство с една от най-активните културни организации от района — фондация „Убежна точка“. Предстоят няколко пренасяния във виртуалната реалност с късометражния VR танцов филм на Саша Хаджиева „Control“.

От 18 ч. е началото на танцова работилница за суинг със „Swing Society“, а от 19 ч. предстои джаз концерт на „Georgia Pavlova Trio“. За финал от 20,30 до 22 ч. е предвиден фънк и соул сет на диджей Kool Bum Phunk. През цялото време в сградата ще се предлага специално подготвено за събитието меню от храни и напитки.

„Зеленият преход на гарите“ започна по-рано тази година с урбанистичен анализ и мултидисциплинарни студентски работилници, а през юни над 100 международни експерти, организации и студенти се включиха в първо събитие в сградата на Сточна гара.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg