Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Облекчение за културата – не повече от 250 зрители, през една седалка

Проф. Мутафчийски, шеф на Кризисния щаб: Да се спрат излишните ходения наляво и надясно

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Облекчение за културата – не повече от 250 зрители, през една седалка

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Забраната за посещения на културни събития на закрито отпада, съобщи на извънредна пресконференция проф. Венцислав Мутафчийски, шеф на Националния кризисен щаб за борба с коронавируса. Масовите прояви са позволени при събиране на не повече от 250 души на едно място, ако е наличен поне един метър разстояние между тях.

В театралните и киносалоните зрителите трябва да са на поне една седалка разстояние. След всяко представление или прожекция трябва да се провежда дезинфекция и залите да се проветряват.

Според проф. Мутафчийски това означава намаляване на броя на представленията и прожекциите.

Забраната за събиране на повече от 250 души и разстоянието от 1 метър между хората важи и за заведенията. Те трябва да провеждат и трикратна дезинфекция на помещенията, където се събират хора.

Фантастико

Препоръчва се спортните мероприятия да се провеждат без публика, ако не могат да бъдат прекратени.

„Да спрем излишните ходения наляво и надясно“, призова шефът на кризисния щаб.

Ученическата ваканция ще се решава от всяка област поотделно. В Плевен и Габрово е до второ нареждане. Задължителна ваканция ще има само в учебни заведения, където има установени заразени учители или ученици.
Кметът на София Йорданка Фандъкова обяви в личния си профил във Фейсбук, че за столицата ваканцията е удължена до 15 март заради вируса от щам Б.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах