VivaPay

Облекчение за културата – не повече от 250 зрители, през една седалка

Проф. Мутафчийски, шеф на Кризисния щаб: Да се спрат излишните ходения наляво и надясно

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Облекчение за културата – не повече от 250 зрители, през една седалка

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Забраната за посещения на културни събития на закрито отпада, съобщи на извънредна пресконференция проф. Венцислав Мутафчийски, шеф на Националния кризисен щаб за борба с коронавируса. Масовите прояви са позволени при събиране на не повече от 250 души на едно място, ако е наличен поне един метър разстояние между тях.

В театралните и киносалоните зрителите трябва да са на поне една седалка разстояние. След всяко представление или прожекция трябва да се провежда дезинфекция и залите да се проветряват.

Според проф. Мутафчийски това означава намаляване на броя на представленията и прожекциите.

Забраната за събиране на повече от 250 души и разстоянието от 1 метър между хората важи и за заведенията. Те трябва да провеждат и трикратна дезинфекция на помещенията, където се събират хора.

Америка за България

Препоръчва се спортните мероприятия да се провеждат без публика, ако не могат да бъдат прекратени.

„Да спрем излишните ходения наляво и надясно“, призова шефът на кризисния щаб.

Ученическата ваканция ще се решава от всяка област поотделно. В Плевен и Габрово е до второ нареждане. Задължителна ваканция ще има само в учебни заведения, където има установени заразени учители или ученици.
Кметът на София Йорданка Фандъкова обяви в личния си профил във Фейсбук, че за столицата ваканцията е удължена до 15 март заради вируса от щам Б.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg