Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Облозите на Олга Токарчук и Георги Господинов за Нобеловата награда и „Ангелус“

Преди шест години българският писател предсказва на Токарчук, че ще вземе най-голямото литературно отличие

Нобелистката Олга Токарчук и носителят на награда „Ангелус“ Георги Господинов. Снимки: „Жанет 45“ - Облозите на Олга Токарчук и Георги Господинов за Нобеловата награда и „Ангелус“

Нобелистката Олга Токарчук и носителят на награда „Ангелус“ Георги Господинов. Снимки: „Жанет 45“

Един облог между Георги Господинов и Олга Токарчук, сключен между двамата писатели на шега преди 6 години, се оказва пророчески – тогава Господинов се обзалага, че един ден до името на Токарчук ще стои Нобеловата награда. Полската писателка взе отличието на 10 октомври тази година. Господинов ѝ предсказва Нобела за литература през 2013-а, когато тя представя на полските читатели в родния си Вроцлав превода на „Естествен роман“.

Вижте още: ОЛГА ТОКАРЧУК И ПЕТЕР ХАНДКЕ С НОБЕЛИ ЗА ЛИТЕРАТУРА

Ден преди да станат ясни резултатите от полската международен конкурс „Ангелус“, Токарчук си спомня за облога и пише на Господинов, че този път тя залага, че той ще вземе най-голямата централноевропейска награда за литература. И също познава: Господинов стана неин лауреат преди седмица за „Физика на тъгата“.

Вижте още: НАГРАДА „АНГЕЛУС“ ЗА „ФИЗИКА НА ТЪГАТА“ НА ГОСПОДИНОВ

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Токарчук разказа за тази случка по време на първата си пресконференция във Вроцлав, след като бе обявена за лауреат на Нобеловата награда. Тя поздрави българина за отличието „Ангелус“ и изрази своето възхищение от „Физика на тъгата“. В полското издание на романа, превод на Магда Питлак, тя пише, че книгата вече е неотменна част от европейския литературен канон.

Историята може да се намери и в сайта на страницата на „Ангелус“, където разказът завършва с изречението:

Така и двамата печелят двойно – облозите и наградите“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах