СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Облозите на Олга Токарчук и Георги Господинов за Нобеловата награда и „Ангелус“

Преди шест години българският писател предсказва на Токарчук, че ще вземе най-голямото литературно отличие

Нобелистката Олга Токарчук и носителят на награда „Ангелус“ Георги Господинов. Снимки: „Жанет 45“ - Облозите на Олга Токарчук и Георги Господинов за Нобеловата награда и „Ангелус“

Нобелистката Олга Токарчук и носителят на награда „Ангелус“ Георги Господинов. Снимки: „Жанет 45“

Един облог между Георги Господинов и Олга Токарчук, сключен между двамата писатели на шега преди 6 години, се оказва пророчески – тогава Господинов се обзалага, че един ден до името на Токарчук ще стои Нобеловата награда. Полската писателка взе отличието на 10 октомври тази година. Господинов ѝ предсказва Нобела за литература през 2013-а, когато тя представя на полските читатели в родния си Вроцлав превода на „Естествен роман“.

Вижте още: ОЛГА ТОКАРЧУК И ПЕТЕР ХАНДКЕ С НОБЕЛИ ЗА ЛИТЕРАТУРА

Ден преди да станат ясни резултатите от полската международен конкурс „Ангелус“, Токарчук си спомня за облога и пише на Господинов, че този път тя залага, че той ще вземе най-голямата централноевропейска награда за литература. И също познава: Господинов стана неин лауреат преди седмица за „Физика на тъгата“.

Вижте още: НАГРАДА „АНГЕЛУС“ ЗА „ФИЗИКА НА ТЪГАТА“ НА ГОСПОДИНОВ

Токарчук разказа за тази случка по време на първата си пресконференция във Вроцлав, след като бе обявена за лауреат на Нобеловата награда. Тя поздрави българина за отличието „Ангелус“ и изрази своето възхищение от „Физика на тъгата“. В полското издание на романа, превод на Магда Питлак, тя пише, че книгата вече е неотменна част от европейския литературен канон.

Историята може да се намери и в сайта на страницата на „Ангелус“, където разказът завършва с изречението:

Така и двамата печелят двойно – облозите и наградите“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90