Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Обмислят нови ограничения в използването на фойерверки

Ако бъдат одобрени, новите мерки ще влязат в сила след коледно-новогодшните празници

Фойерверките са неизменна част от новогодишните празненства, но от другата година пускането им вероятно ще става по нови правила. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Обмислят нови ограничения в използването на фойерверки

Фойерверките са неизменна част от новогодишните празненства, но от другата година пускането им вероятно ще става по нови правила. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Столична община обмисля въвеждането на ограничения за използването на пиротехнически средства, съобщи пред журналисти Георги Георгиев, председател на СОС. Мярката се обсъжда след множество сигнали и оплаквания от жители на различни квартали на столицата. Редовно се злоупотребява с употребата на фойерверки, бомбички, пиратки и други подобни, гласят най-често сигналите.

Обсъждането на ограниченията идва дни преди коледно-новогодишните празници и за десетки празнуващи съществува традиция да организират частно пиротехническо шоу. Ако бъдат приети, промените ще влязат в сила най-рано през януари, тъй като предстои 30-дневно обществено обсъждане.

Не се обмисля да се ограничават продукти от най-безопасната категория пиротехника като бенгалски огън или свещи за торта. Понастоящем един човек има право да купи не повече от 10 пиротехнически изделия от останалите категории, например фойерверки, бомбички и други изделия, които произвеждат десетки гърмежи.

В случай, че промените бъдат одобрени, ще се забрани пускането на фойерверки в междублоковите пространства, близо до болници, социални домове и детски градини. За спазването на реда ще отговарят МВР и структурите на общината, отбелязват от СОС. Глобите за граждани ще са от 500 до 2 хил. лева, за юридическите лица – от 3 хил. до 10 хил. лева.

Над 17 хил. граждани са се обърнали към СОС във връзка с необходимостта от предприемане на мерки в тази посока. Проведени са множество дискусии и с различни организации, например в областта на децата със специални образователни потребности. Подкрепата си за въвеждането на ограничения са изказали от групата на ГЕРБ-СДС, БСП, „Демократична България“ и „Патриоти за София“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах