Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Обрат в българската драматургия?

Доминация на комедиите в 13-ата година от връчването на „Аскеер“ за съвременна пиеса

„Аскеер“ за съвременна българска драматургия ще се връчи за 13-а поредна година. - Обрат в българската драматургия?

„Аскеер“ за съвременна българска драматургия ще се връчи за 13-а поредна година.

Кризисна е била годината за съвременната българска драматургия, а преди гласуването за номинациите за текстове на наградите „Аскеер“ е имало напрежение. Причината – в крайна сметка най-добрите пиеси не са били отчетливо най-добри сред останалите. А според доц. Георги Лозанов, председател на журито, се наблюдава своеобразен обрат в движението на българската драматургия – и се влиза в нов период, комедиен.

Общо 24 са били пиесите, подлежащи на номиниране – те е трябвало да бъдат поставени на българска сцена в периода 1 април 2016 г. – 31 март 2017 г. Важно да се отбележи е, че комисията не разглежда спектаклите така, както те са били поставени, а взима под внимание изключително текстовете.

За „Аскеер“ в категорията за съвременна българска драматургия, в 13-ата година от връчването на статуетка за пиеса, ще се борят (по азбучен ред на имената на авторите):

„Добре дошли в България“ от Здрава Каменова и Гергана Димитрова (Независим проект на Организация за съвременно алтернативно изкуство и култура „36 маймуни“, постановка Гергана Димитрова, 5 май 2016 г., в ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс – НДК)

„Спасителят“, комедия от Кирил Топалов (Драматично-куклен театър – Враца, постановка Васил Василев, 4 май 2016 г.)

„Пробен срок“ от Николай Гундеров (Театър 199 „Валентин Стойчев“, постановка Тея Сугарева, 5 ноември 2016 г.)

16 от предложените пиеси са били реализирани в София. 11 от всички 24 пък са независими продукции. Пред журналисти от комисията очертаха наблюдението си, че като цяло големите театри (съответно – и водещите режисьори) не са обръщали особено внимание на съвременната българска драматургия – Народният театър например не е добавял подобни пиеси в репертоара си.

Доц. Пламен Дойнов посочи, че при обсъждането преди гласуването (проведено тайно) се е усетило напрежение. По думите му не е имало нито един текст, за който негласно да е ясно, че ще стигне до номинация.

Митко Новков коментира, че тази година се наблюдава „особено оттласкване към по-леки, свежи, смешни жанрове“ и преобладаване на комедиите. Много голяма част от авторите са и млади, като цяло непознати имена.

Малко по-късно и доц. Лозанов очерта тезата си, че се наблюдава „обрат в движението на българската драматургия“ – след мрачен социално-драматичен период, а после и по-камерния, интелектуален период на себевглеждането, сега на сцената, донякъде изневиделица, идва задължението да разсмееш.

„Влиза ново поколение – такова, което се смее шумно в асансьора, докато се движи нагоре към, надявам се, високото писане“, заяви Лозанов при равносметката си.

Церемонията по връчването на 27-ите награди „Аскеер“ е на 24 май в Театър „Българска армия“. Тогава ще бъде представено и 13-ото книжно издание с текстовете на номинираните съвременни пиеси. Журито в тази отделна категория е в състав Георги Лозанов, Никола Вандов, Пламен Дойнов, Федя Филкова и Милен Миланов.

Предстои другата седмица да бъдат обявени номинираните и в спектакловите категории, както и лауреатът за цялостен принос към театралното изкуство.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg